Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Türkiye'nin işletmedeki santraller açısından en büyük rüzgar yatırımcısı konumundaki Bilgin Enerji'nin patronu Vehbi Bilgin, nükleer santrallere 11-12 sentlik alım fiyatı garantisi verilmesini yanlış bulduklarını söyledi.
Bilgin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin, Fırat nehrinin ana kolu Peri Çayı üzerinde ikisi inşa halinde, biri işletmedeki üç hidroelektrik santralini enerji gazetecilerine tanıttı. Bilgin, halen işletmedeki 56 MW'lik Seyrantepe HES'in aşağısında inşaatı devam eden Tatar HES'i bu yıl, Seyrantepe HES'in yukarısındaki Pembelik HES'i ise 2014 ortalarında işletmeye almayı planladıklarını söyledi. Bilgin'in verdiği bilgiye göre Peri Çayı’nda yıllık 2.5 milyar m3 su akımı var. Toplam 316 MW'lik kurulu güce sahip bu üç barajdan yılda ortalama 1 milyar kWh’lik elektrik üretilecek. Tatar Barajı ve HES Kovancılar ile Mazgirt ilçeleri arasında, Pembelik Barajı ise Karakoçan ile Nazımiye ilçelerinin sınırları içerisinde bulunuyor.
HEDEF, YILDA 2.8 MİLYAR kWh ELEKTRİK
Bugüne kadar Elazığ, Malatya ve Ordu’da üç adet HES'i, Balıkesir, Manisa, Bergama, Alaçatı ve Çeşme’de olmak üzere beş adet de rüzgar santralini işletmeye alan Bilgin Enerji'nin rüzgarda 300 MW'lık kurulu gücü var. İkisi ortaklı (Nihat Özdemir - Limak Grubu) olmak üzere toplam dört adet HES ve RES ise inşa sürecinde. İşletmedeki santrallerde yılda ortalama 1.5 milyar kWh elektrik enerjisi üretiliyor. Halen inşaatları devam eden Zeytineli RES ile Bucakkışla HES (Göksu Nehri) işletmeye alındığında ise yıllık üretimin 1.8 milyar kWh’e çıkması öngörülüyor. Limak ile ortak gerçekleştirilen barajlı HES’lerde üretilecek 1 milyar kWh ilave edildiğinde ise yıllık toplam enerji üretimi 2.8 milyar kWh’e ulaşacak.
BÖLGEYE 770 MİLYON DOLAR YATIRIM
Pembelik ve Tatar barajlarının toplam yatırım tutarı 610 milyon dolar. İşletmedeki 160 milyon dolarlık Seyrantepe Barajı da eklendiğinde bölgeye Bilgin-Limak ortaklığının yaptığı toplam yatırım 770 milyon dolara ulaşacak. Peri Çayı üzerindeki üç HES'ten 56 MW kurulu güçteki Seyrantepe HES halen işletmede. İnşası süren iki HES ise Seyrantepe'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunuyor. Peri Çayı'nın kaynağa en yakın noktasında Devlet Su İşleri'nin inşasını sürdürdüğü Kiğı Barajı, onun bir altında ise Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen Özlüce HES yer alıyor. Ardından inşa halindeki Pembelik HES, işletmedeki Seyrantepe HES, yine işletmedeki Tatar HES ve ardından Keban Barajı geliyor. Vehbi Bilgin, Pembelik ve Tatar HES'lerin devreye girmesiyle Peri Çayı'ndaki suyun tek bir damlasının bile boşa akmayacağını, tüm potansiyelin elektrik üretiminde değerlendirileceğini söyledi.
TEKİRDAĞ'A KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİ
Vehbi Bilgin, Tekirdağ Şarköy'de 900 MW'lik kombine doğalgaz çevrim santrali kuracaklarını da açıkladı. Lisansı alınmış durumdaki bu santralin, deniz suyu soğutmalı olacağını belirten Bilgin, "ÇED çalışması, gaz bağlantısı tamam. Yılda 1.2 milyar metreküplük doğalgaz yakılacak. Yüksek verimli bir santral olacak. Bunu, elimizdeki yenilenebilir kaynakları dengelemek için yaptık" diye konuştu.
YERLİ KÖMÜRDEN ELEKTRİĞE DESTEK, DOĞRU
Şu anda rüzgar enerjisinde işletmedeki kurulu güç açısından ilk sırada olduklarını yineleyen Vehbi Bilgin şunları söyledi: "Türkiye'de rüzgarın payı yüzde 3, zorlamayla yüzde 5 olabilir. Su kaynakları ise Cumhuriyet tarihi boyunca yüzde 33'lerini kullanmışız. Yüzde 60'lık kısmı da şimdi kullanılır hale getiriliyor. Şimdi kömüre dayalı yatırımlar gündeme geliyor. Yerinde bir yaklaşım. Türkiye'nin kendi kömürüne her türlü teşvik verilmeli. İstihdam, hammadde ve fiyat olarak."
NÜKLEERDE ALIM FİYATI GARANTİSİ, YANLIŞ
Vehbi Bilgin, Türkiye'nin mevcut kaynakları ve önündeki büyüme hedefleri dikkate alındığında, ortaya çıkacak elektrik talebini karşılayabilmek için mutlaka nükleer santral yatırımlarına da girmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin bu konuda tam 40 sene kaybettiğini belirten Bilgin "Ama orada da 12-13 sentlik alım garantisini doğru bulmuyoruz" dedi. Vehbi Bilgin, yenilenebilir kaynaklara 7.3 sentlik alım garantisi verilirken nükleere 11-13 dolar/sent fiyattan alım garantisi vermenin diğer kaynaklara dayalı yatırım yapmak isteyenleri caydırabileceği uyarısında bulundu.
Vehbi Bilgin, rüzgarla işe başlamış, HES'e ağırlık veren ve şimdi doğalgaz çevrim santraline yatırım hazırlığı içinde bir şirket olarak nükleer enerji ile de ilgilendiklerini söyledi. Bilgin, "Türkiye'de kurulacak nükleer santralin bir kısmına ortak olabiliriz. Yüzde 10-20 payla girmek isteriz" dedi.