Rüzgâra güneşe belediye engeli

Hasan YİĞİT

Yenilenebilir enerji yatırımına engel oluşturacak uygulamalara gün geçmiyor ki bir yenisi daha eklenmesin.

Lisansız elektrik üretim yatırımı yapmak isteyen orta ölçekli yatırımcıları çileden çıkartacak, isyan ettirecek son bir uygulama da belediyelerden geldi.

Bu uygulamayı ilk icat eden Konya Büyükşehir Belediyesi olmuştu. Konya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde Hidroelektrik Santrali (HES), Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerji Santrali (RES) kurulum taleplerine ait plan ve plan değişikliği (imar değişikliği) başvurusu için ücret almaya başlamıştı.

Şimdi buna yeni halkalar ekleniyor. Konya`daki uygulamayı Antalya`da Menderes Türel yönetimi takip etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi`nin Ocak 2015`teki Meclis Toplantısı`nda, yatırımcıları isyan ettirecek rekor bir ücret kabul edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi`nin imar değişikliği için istediği rakamlar Güneş Enerji Santralleri (GES) için metrekare başına 3 TL, Rüzgâr Enerjisi Santralleri için metrekare başına 4 TL ve Hidroelektrik Santralleri (HES) için metrekare başına 2.5-5 TL.

Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları, Batı ve Doğu olmak üzere 2 bölgeye ayrılarak her birine 29’ar MW`lik lisanslı GES başvurusunun kabul edileceği duyurulmuştu.

Bu projelerden belediyeye gelecek para 3 Milyon TL civarında olacak. Ayrıca Lisanslı Rüzgâr Enerji Santralleri de Antalya`ya 8 milyon TL civarında gelir anlamına geliyor. Zira Antalya bölgesinde 100 MW`lik yeni rüzgâr santrali lisans başvuruları kabul edilecek.

Bir de orta ölçekli, yani 1 MW`a kadar lisansız elektrik üretim yatırımcılarını da torbaya koyduğumuz an, belediyelerin yenilenebilir enerjiden para basmaya başlayacağını söylemek yanlış olmaz. Büyükşehir Belediyesi`nin yanı sıra ilçe belediyelerinin başvurular için kaç para alacağı da bir başka konu.

Değerli okuyucular, aslında yenilenebilir enerji yatırımlarının amortisman sürelerinin, diğer pekçok sektördeki yatırımlara göre daha uzun olduğu biliniyor. Ancak belediyeler açısından bu hiç sorun değil. Çünkü yatırımlar hayata geçirilip de elektrik üretmeye daha başlamadan onlar paralarını kasalarına koyabiliyorlar.

Gördüğünüz gibi, lisansız elektrik üretim yatırımları her geçen gün daha da kolaylaştırılacağı yerde tersi yapılıyor. Bu tür yatırımların önüne yeni engeller çıkarılıyor, yatırımcının önüne ek faturalar koyuluyor.

Hükümetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın güneş ve rüzgâr enerjisine yönelik yaptığı açıklamaların ne kadar samimi olduğunun değerlendirmesini okuyucularımıza bırakıyorum.