Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımcılarının daha isabetli yatırım kararları almalarına yardımcı olacak Küresel Güneş Atlası ve Küresel Rüzgar Atlası’nı güncelledi.
Dünya Bankası, yenilenebilir enerji (biyogaz, hidro, güneş ve rüzgar) alanında firmalara yatırım sağlayan Enerji Verimliliğini Artırma Programı (ESMAP) çerçevesinde, Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU) ve Solargis araştırma şirketi işbirliğiyle Küresel Güneş Atlası’nın ikincisini (Global Solar Atlas 2.0) ve Küresel Rüzgar Atlası’nın üçüncüsünü (Global Wind Atlas 3.0) yayınladı.
Haritalarda tüm ülkelerin güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi bilgileri bulunuyor. Atlaslar, politika yapıcılara, planlamacılara ve yatırımcılara, dünyanın hemen her yerinde rüzgar ve güneş enerjisi üretimi için yüksek rüzgar veya kuvvetli güneş kaynağı alanlarını tespit etme fırsatı sunuyor. Böylece proje planlamasının ilk aşamalarında yüksek maliyetli ön hesaplamaları daha ekonomik ve isabetli yapılabilecek.
GÜNEŞ ATLASI TÜM VERİLERİ SUNUYOR
Küresel Güneş Atlası’nda, dünya haritası üzerinde istenilen nokta işaretlenip o noktadaki güneş enerjisi potansiyeli hakkında bilgi alınabiliyor. Haritada işaretlenen nokta hakkında, ekranın sol tarafında çeşitli veriler hızla görebiliyor. Bu veriler arasında o noktanın enlem ve boylamı, yıllık ortalama PV (fotovoltaik) panel kapasitesi, direk ışınım değerleri, optimum güneş paneli açısı ve hava ısısı gibi değerler var. Ayrıca bir PV hesap makinesi ile o noktada küçük (ev çatısı), orta veya büyük ölçekte bir PV santrali ile ne kadar enerji elde edilebileceğini de hesaplamak mümkün.
Sitedeki dosya indirme bölümünde (Downloads) ülkelerin çeşitli hazır enerji haritaları bulunuyor. Burada ülkelerin normal ve yatay ışınım ile PV güç potansiyel haritaları bulunuyor. Ayrıca haritanın nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı bilgiler de sitedeki bilgi bankası (Knowledge Base) bölümünde veriliyor. Site şimdilik sadece İngilizce dilde servis veriyor.