Rüzgar ve güneş Türkiye’nin dışa bağımlılığını yarıya indirebilir

Ember, 2021 yılında Türkiye’deki elektrik üretiminin %50’sini sağlayan ithal fosil kaynakların payının, rüzgar ve güneş enerjisi sayesinde 2030 yılına kadar %25’in altına indirilebileceğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin elektrik üretiminde dışa bağımlılığının sekiz yıl içinde yarıya indirilebilmesi için güneş kapasitesinin 40 GW’a, rüzgar kapasitesinin de 30 GW’a çıkması gerekiyor.

Enerji konusunda faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Ember'in bugün yayınladığı analize göre, rüzgar ve güneş enerjisi 2030 yılına kadar Türkiye'de elektrik üretiminde dışa bağımlılığı, yarı yarıya azaltabilir. Analiz, 2021 yılında Türkiye’deki elektrik üretiminin %50’sini sağlayan kömür ve doğalgaz gibi ithal fosil kaynakların payının, rüzgar ve güneş enerjisi sayesinde 2030 yılına kadar %25’in altına indirilebileceğini ortaya koyuyor. Bunu gerçekleştirebilmek  için rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payının tüm kaynaklar arasında en az üçte bir oranına yükselmesi gerekiyor. 2021 yılı itibariyle rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payı %13,6 seviyesindeydi. 

ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI ANCAK TEMİZ ENERJİYLE MÜMKÜN

Çalışmada Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Paris Anlaşması’na taraf olarak 2053 yılına kadar net sıfır hedefi belirlediği ve bu hedefe uygun olarak yeni bir enerji planı açıklayacağına değiniliyor. Yeni enerji planında belirlenecek rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerinin ülkenin yalnızca karbonsuzlaşmasını değil, aynı zamanda enerji bağımsızlığını da sağlayabileceğine vurgu yapılıyor.

GÜNEŞ KAPASİTESİNİN 40 BİN MW’A ULAŞMASI GEREKİYOR

Araştırmada özellikle güneş enerjisinin enerji bağımsızlığına giden yolda hayati bir yer tutacağına vurgu yapılıyor. 2030 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesinin 40 GW’a ulaşması gerekiyor. İthal fosil yakıtların payını yarıya indirmek için, 8,8 GW seviyesinde olan güneş kapasitesine 2030 yılına dek her yıl ortalama 4 GW’lık kapasite eklenmesi gerekecek. 

Son yıllarda her yıl yaklaşık 1 GW’lık güneş kapasitesi devreye alınıyor. Halbuki Türkiye’nin yerli panel üretim kapasitesi bunun sekiz katı. Yatırımcıların güneşe ilgisi de çok daha yüksek seviyelerde, öyle ki her yıl düzenlenen güneş enerjisi ihalelerine, ihale kapasitesinin 10-15 katı talep geliyor.

RÜZGAR KAPASİTESİNİN EN AZ 30 BİN MW’A ULAŞMASI GEREKİYOR

Ayrıca, 2030 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesinin en az 30 GW’a ulaşması gerekiyor. Mevcut kapasitesi 11 GW seviyesinde olan rüzgar enerjisinin sekiz yıl içinde yaklaşık üç katına çıkması gerekecek. Bunun gerçekleşebilmesi için her yıl 2,5 GW’lık rüzgar santrali kurulumu yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 GW’lık rüzgar kapasitesi devreye alınıyor.