Rüzgar ve güneş kömürü geriletiyor

Küresel salgın nedeniyle elektrik talebindeki azalma nedeniyle 2020'de artan rüzgâr ve güneşten elektrik üretimi kömürü yüzde 4 geriletti. 

Enerji Günlüğü - Küresel salgın nedeniyle elektrik talebindeki azalma nedeniyle 2020'de artan rüzgâr ve güneşten elektrik üretimi kömürü yüzde 4 geriletti. 

Londra merkezli düşünce kuruluşu EMBER tarafından gerçekleştirilen araştırma, 2020'de yeni rüzgâr türbinleri ve solar paneller tarafından üretilen elektriğin (+315 TWh) küresel ölçekte kömürden üretilen elektrikte (-346 TWh) rekor bir düşüşe neden olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Küresel Elektrik İncelemesi Raporu (Global Electricity Review) adlı rapor, bu durumun küresel salgın nedeniyle dünya genelinde elektrik talebindeki artışın duraklaması nedeniyle mümkün olduğuna dikkat çekiyor. 

TÜRKİYE’DE RÜZGAR VE GÜNEŞİN PAYI %12

Günümüzde küresel ölçekte üretilen elektriğin yaklaşık onda biri güneş ve rüzgârdan üretiliyor; bu durum aralarında Hindistan (%9), Çin (%9,5), Japonya (%10), Brezilya (%11), ABD (%12) ve Türkiye’nin (%12) de yer aldığı G20 ülkelerinde de kendini gösteriyor. Avrupa, rüzgâr ve güneşin nasıl hızla inşa edilebileceğine ve elektrik sistemine entegre edilebileceğine dair güven vererek dünyaya öncülük ediyor. Rüzgâr ve güneş enerjisinin payı Almanya’da %33’e ve İngiltere’de %29’a ulaşıyor.

PANDEMİ SONRASI İÇİN RÜZGAR VE GÜNEŞ HIZLANMALI

Rüzgâr ve güneş enerjisindeki büyüme, kömür enerjisini %4'lük (-346 TWh) rekor düşüşüne yol açıyor. Bununla birlikte, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından ortaya konulan modeller, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon saldığı hedef kapsamında, kömürden elektrik üretiminin her yıl %14 düşmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Elektrik talebindeki artışın yeniden hayata geçtiği durumda, kömürdeki düşüşün devamlılığı rüzgâr ve güneş enerjisinde önemli ölçüde hızlanmayı gerektiriyor.

EMİSYONLAR HALEN AZALMIYOR

2020'de kömürde rekor düşüş yaşanmasına rağmen, salgının gerçekleştiği yıl elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar, Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015'e kıyasla halen yaklaşık %2 daha yüksekti. 2015'ten bu yana elektrik talebi %11 (+2536 TWh) arttı, ancak bu artış, temiz elektrik üretimindeki artışı (+2107 TWh) geride bıraktı. Sonuç olarak, doğal gazdan üretilen elektrik %11 (+562 TWh) artış gösterdi ve kömür üretimindeki düşüş %0.8 (-71 TWh) ile sınırlı kaldı.