Rusya’nın fosil yakıt ihracat geliri arttı

Türkiye, Ukrayna işgalinden sonraki süreçte Rusya’dan 6,7 milyar euro değerinde petrol, doğal gaz ve kömür ithal ederek beşinci büyük ithalatçı oldu.

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ilk 100 gününde petrol, doğal gaz ve kömür ihracatından 93 milyar euro gelir elde etti.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) fosil yakıt ticareti üzerine yayınladığı yeni raporuna göre Rusya'nın ihracat hacminde düşüş yaşanmasına rağmen, küresel ölçekte yüksek seyreden yakıt fiyatları, Rusya’nın ihracat gelirine artış olarak yansıdı. Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 93 milyar euro gelir elde etti. Fosil yakıt ihracatından elde edilen gelir, Rusya devlet bütçesindeki gelirin %40'ını oluşturuyor.

2022 yılı Mayıs ayında ihracat hacminde düşüş yaşamasına rağmen kaydedilen bu yüksek gelirde en büyük paylardan biri de Türkiye’nin.

TÜRKİYE GAZ İTHALATINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Rapora göre, Rusya’dan en fazla fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye, son 100 günde sadece Rusya’dan 6,7 milyar euro değerinde fosil yakıt ithalatı gerçekleştirdi. Rusya’dan en çok doğal gaz ithalatı yapan ülkeler arasında ise Almanya ve İtalya’nın ardından Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. 

Türkiye hakkında özel görüş veren CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta, “Türkiye, Rusya'dan fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında, gaz ithalatında ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye son on yılda güneş ve rüzgara yaptığı yatırımlar sayesinde fosil yakıt bağımlılığının ekonomik maliyetlerini düşürmeyi başarmış olsa da, hâlâ kullanılmayan önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Fosil yakıt ithalatına harcanan her bir Lira, Türkiye'nin hem ekonomik hem de enerji güvenliği açısından acilen ihtiyaç duyduğu enerji geçişini geciktiriyor” dedi. 

İHRACATIN %61’İ AVRUPA’YA

Araştırma, ihracatın %61'inin Avrupa Birliği’ne yapıldığını ortaya koyuyor. AB’nin Rusya’dan ithal ettiği petrol, kömür ve doğal gaz için ödediği miktar yaklaşık 57 milyar euro. 

ÇİN ALMANYA’YI GERİDE BIRAKTI

Çin, Almanya'yı geride bırakarak, en büyük ithalatçı konumuna geldi. Çin'in ithalatında az bir artış görülürken, Almanya’da mütevazı bir gerileme yaşandı.  Rusya’dan en fazla ithalat gerçekleştiren ülkeler arasında Çin (12,6 milyar Euro), Almanya (12,1 milyar Euro), İtalya (7,8 milyar Euro), Hollanda (7,8 milyar Euro), Türkiye (6,7 milyar Euro), Polonya (4,4 milyar Euro), Fransa (4,3 milyar Euro), Hindistan (3,4 milyar Euro) ve Güney Kore (3,4 milyar Euro) yer alıyor.

EN BÜYÜK DARBE POLONYA VE ABD’DEN

Polonya ve ABD, Rusya'nın gelirine en büyük darbeyi vurdu. İki ülkenin mayıs ayında gerçekleştirdiği ithalat miktarı, işgal öncesine kıyasla sırasıyla ABD için günlük 30 milyon Euro, Polonya için ise 20 milyon Euro düşüş gösterdi. Litvanya, Finlandiya ve Estonya, Rusya’dan gerçekleşen ithalatlarında %50’yi aşkın keskin düşüş elde etti. En büyük düşüş, Avrupa'ya boru hatlarıyla gelen doğal gaz ithalatında gerçekleşti ve yıllık bazda %25 düşüş yaşandı.

HİNDİSTAN RUS PETROLÜNÜN %18’İNİ İTHAL ETTİ

Hindistan, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ithalatı artırdı. Hindistan, Rusya’nın ham petrol ihracatının %18'ine denk gelen miktarda petrol satın alarak, Rusya’dan ihraç edilen ham petrolün önemli ithalatçıları arasında yerini aldı. Ham petrolün kayda değer miktarı, rafine ham petrol ürünleri halinde yeniden ihraç ediliyor ve bu ürünleri ithal eden ülkeler arasında Avrupa ülkeleri de yer alıyor.  Fransa, spot piyasalarda LNG ve petrolün en büyük alıcısı oldu; bu durum ithalatı artırdı.

RUS PETROLÜNÜN %80’İNİ AVRUPALI VE ABDLİ TANKERLER TAŞIYOR

Myllyvirta, “Rus petrolünün yeni pazarlara ihracatı, Yunanistan ve diğer Avrupalı denizcilik şirketleri yoluyla yapılıyor. Rus petrolünün daha uzak coğrafyalardaki piyasalara sevk edilmesi sebebiyle, nakliye amaçlı tanker altyapısına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, Rus petrolünü Hindistan ve Orta Doğu'ya taşıyan tankerlerin %80'i Avrupa veya ABD'ye ait. Bu durumun Avrupa Birliği’nin bir sonraki odak konusu olması gerekiyor" diyor.