Uluslararası enerji oyunlarının Türkiye çevresindeki etabında son iki haftada çok ciddi fırtınalar esiyor. Türkiye ve çevresi diyoruz ama mesele Asya ve Avrupa ile Ortadoğu`yu, biraz da Kuzey Afrika`yı ilgilendiriyor.
Eh, bu kadar geniş bir cofrafya bir gelişmeden etkileniyorsa, tüm dünya geneli açısından da çok yakından takip edilmesi gereken ciddi bir gelişme olduğu kesin.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında Güney Akım`dan "bu şartlar altında" vazgeçtiklerini açıklayıp, yine Karadeniz`in altından, Türkiye`ye, Trakya`ya bir doğalgaz boru hattı bağlantısı sağlamayı teklif etmesinden söz ediyoruz.
Şimdi bu gelişmeler ne anlama geliyor?
Rusya`nın Avrupa`ya gaz geçirmek için Ukrayna`da yaşadığı tıkanma, Moskova`yı uzun zamandır, yeni çözüm arayışlarına yöneltiyordu.
Güney Akım`ın Türkiye üzerinden geçmesi seçeneklerden biri ve belki de en eskilerinden biriydi.
Ancak Rusya Avrupa Birliği`ne gaz aktarımında tek bir ülkeye bağımlı kalmak istemiyordu. Bu yüzden de Karadeniz`in altından direkt bir Avrupa bağlantısı daha çok işine geliyordu.
Ancak son dönemdeki AB`nin baskısı, Rusya`nın elini kolunu bağlamıştı. Düğümü çözmek için bulunan çözüm ise Güney Akım`ın Avrupa`ya bağlantı noktasının birkaçyüz kilometre güneye, Türkiye`de oluşturulması.
Bu projenin hayata geçmesi, bir ayağını Avrupa Birliği üyesi Yunanistan`ın, diğer ayağını Türkiye`nin oluşturacaığı yeni bir gaz HUB`ının doğuşu demek. Bu da sadece Rusya, Türkiye ve Avrupa açısından değil, uluslararası gaz ticareti açısından da çok önemli bir eşik anlamına geliyor.
Trakya`da oluşturulacak merkeze gelecek Rus doğalgazı, ister Avrupa`ya, isterse Türkiye`ye gidebilecek. Aynı noktaya TANAP`tan Hazar gazı, belki yeni projelerle İran, Irak, İsrail ve Kıbrıs doğalgazı da getirilecek. Bu durumda Rusya`nın doğalgaz zenginliğini rekabetsiz bir ortamda Batı`ya karşı bir silah olarak kullanma döneminin sona erdiğini kabul etmek zorunda kaldığını söyleyebiliriz.
Yunanistan-Türkiye ekseninde oluşacak yeni gaz HUB`ında Rusya gazı, tıpkı Hazar, İran, Irak, İsrail ve Kıbrıs gazları gibi, rekabetçi bir ortamda müşteri kovalayacak. Tüm bunlar, Rusya`nın sık sık dile getirilen "enerji silahı"nın Avrupa zoruyla törpülendiğini gösteriyor.