Ruslar saldırdı, Ukrayna’daki Zaporozhe nükleer santralinde yangın

Ukrayna’da bulunan, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporozhe Nükleer Tesisleri'nde Rus güçlerinin saldırısının ardından yaşanan çatışma sonucu yangın çıktı.

Enerji Günlüğü - Ukrayna’daki, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporozhe Nükleer Santrali sahasında Rus güçleriyle yaşanan çatışma sonucu yangın çıktı.

Ukrayna’daki savaş, nükleer santrale de sıçradı. Gece saatlerinde başkent Kiev'de büyük bir patlama sesi duyuldu. Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 9. gününe girerken, Rus güçlerinin saldırısı sonucunda toplam 5700 MW'lik kurulu gücü ile Avrupa’nın en büyük santrali konumundaki Zaporozhe Nükleer Santrali’nde yangın çıktı. 

Başlangıçta çatışmalar yüzünden itfaiyenin müdahale edemediği yangına, daha sonra müdahale edilmeye başlandı. Son gelen bilgilere göre yangın kontrol altına alındı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, tesislerde yaşanabilecek nükleer bir patlamanın Avrupa’nın sonunu getirebileceğini söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da santraldeki olası bir nükleer patlamanın Çernobil’dekinden on kat daha büyük olacağını ifade etti. 

Zaporozhe Nükleer Santrali, her biri 950 MW'lik, 6 üniteden oluşuyor. En eski ünite 36, en yeni ünite 26 yaşında bulunuyor.