Enerji Günlüğü - Rus-Çin ekonomik işbirliğinde hayata geçirilen en büyük tesis olan Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin 4 numaralı ünitesi hizmete girdi. Böylece küresel nükleer güç kapasitesi ilk defa 400 GW’ı aştı.
Rusya ve Çin arasında nükleer sektöründe geliştirilen işbirliği sürüyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Çin’de inşa ettiği Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin 4 numaralı ünitesi hizmete girdi. Rus VVER-1000 teknolojisi ile inşa edilen nükleer santralin 4’üncü ünitesi, cumartesi günü sabah saatlerinde ulusal enerji şebekesi için ilk üretimi gerçekleştirdi.
Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin 4 numaralı ünitesi hizmete girmesiyle birlikte dünya genelinden nükleer ünite sayısı 454’e ulaşırken, küresel nükleer güç kapasitesi de ilk defa 400 GW’ı aşarak 400.287 MW oldu.
Rus mühendisler, Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin ikinci aşaması olan 3 ve 4 numaralı güç ünitelerinin inşasına 2017 yılında başladı. Moskova-Pekin ekonomik işbirliğinin en büyük tesisi olan Tianwan Nükleer Güç Santrali’nde ilk enerji üretimi Cumartesi günü Moskova saatiyle 01.53, Pekin saatiyle ise 06.53’te gerçekleşti. Çin düzenleyici kurumundan alınan onayın ardından 4 numaralı reaktörün güç düzeyi yüzde 25’e getirilerek ilk türbin çalıştırıldı. Elektrik tahrik ve çıkış sistemleri testlerinin başarılı sonuç vermesiyle güç sistemleri güç ünitesine bağlandı ve ilk enerji üretimi tasarım modunda gerçekleştirildi.
İKİ ÜLKENİN SİNERJİSİNDEN DOĞAN EN BÜYÜK GÜÇ SANTRALİ
Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev iki ülke uzmanlarının sinerjisinden doğan ‘en büyük güç santrali projesi’ olarak tanımladığı Tianwan Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin “Santralin dördüncü güç ünitesinde üretimin başlaması bu uyumlu işbirliğinin bir sonucu. Tianwan Nükleer Güç Santrali sahasında Çinli ortaklarımızla güçlü bir takım oluşturduk ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Santralin bir sonraki aşamasının inşasında ve yeni ünitelerin yer alacağı Xudapu sahasında da etkili ve verimli çalışmalar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.