Ruanda`dan enerji sektörüne yatırım daveti

Enerji Günlüğü - Ruanda Ticaret Bakanı François Kanimba, ülkesinde yatırım yapmanın kolay olduğunu, şirketlerin 6 saat içinde açılıp faaliyete geçtiğini...

Enerji Günlüğü - Ruanda Ticaret Bakanı François Kanimba, ülkesinde yatırım yapmanın kolay olduğunu, şirketlerin 6 saat içinde açılıp faaliyete geçtiğini vurgulayarak,Türkiye'den şirketleri Ruanda'da gelip enerji ve bilişim alanlarında yatırım yapmaya davet etti.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Türkiye-Ruanda Ticaret ve Yatırım Forumu'nda Ruanda'nın 2020 hedefleri olduğuna dikkat çeken Ticaret Bakanı François Kanimba, bu çerçevede büyüme oranlarını, yatırımları artırmaya odaklandıklarını belirtti. Ülkesinde özellikle, tarım, enerji ve bilişim gibi alanların yatırıma açık olduğunu vurgulayan Kanimba, " Siyasi irade olarak Ruanda'da iyi bir yatırım iklimi için gerekeni yapıyoruz. Bu anlamda prosedürleri kolaylaştırıyoruz. Şu an 6 saat içinde ülkede şirket açmak ve faaliyete başlamak mümkün." dedi. Ruanda ve Türkiye'nin tarafı olduğu yatırım anlaşmasına değinen Kanimba, iki ülkeden şirketlere daha çok bir araya gelmeyi ve ortaklık yapmayı önerdi.

YATIRIMLARI KORUMA GARANTİSİ

Ruanda Yatırım ve Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Tony Nsangira da Türk işadamlarına yatırımları koruma taahüdünde bulunarak,"Ruanda, Amerikalılar tarafından en iyi kredi puanı verilen 5 ülkeden biri. Ülkemde yatırımcılar için muhtelif teşvikler var. Gümrük vergileri ödemeden Doğu Afrika Topluluğu'na mal yönlendirmeye açık. Bununla ilgili sınırlandırma yok"dedi.

YENİ ELEKTRİK VE ENERJİ PROJELERİNE AÇIK

Türkiye'nin Afrika ülkelerine önem verdiğini, yatırım ve ticaretini artırmayı hedeflediğini belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Afrika'nın büyüyen ülkelerinden olan Ruanda'yla Türkiye'nin ticaretinin 2012 itibari ile 20 milyon dolar olduğunu belirterek,"Hedefimiz 2023'te iki ülke arası ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmak. Bu nedenle yeni projelere odaklanmalıyız. Ruanda, enerji ve elektrik projeleri ortaya koyma niyetinde. Biz de bu projelere ortak olma, ticarete ivme katmayı planlıyoruz" dedi.TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer de konuşmasında  madencilik bakımından da bakir bir ülke olduğuna dikkat çekerek,"Madencilik mühim. Ruanda'da pek çok maden bulunuyor, buralara teknik yatırım yapabilir." dedi.

(Hale KAYACAN)