Enerji Günlüğü - Karesi Enerji'nin 45 MW gücündeki Akhisar Rüzgar Enerjisi Santrali’nde 2013 boyunca üreteceği tüm elektriği Limak Enerji pazarlayacak.
Türkiye'nin önde gelen enerji ticareti şirketlerinden, Nihat Özdemir'e ait Limak Enerji ile sektörün bir diğer önemli oyuncusu, Rona Yırcalı'ya ait Yırcalı Grubu'na ait Karesi Enerji arasında bir pazarlama anlaşması imzalandı. Buna göre Karesi Enerji bünyesindeki 45 MW kurulu güce sahip Akhisar Rüzgar Enerjisi Santrali'nde bir yıl boyunca üretilecek tüm elektriğin satışını Limak Enerji yapacak.
Limak Enerji Ticareti A.Ş. CEO’su Birol Ergüven, Karesi Enerji ile yaptıkları bu anlaşma sayesinde rüzgar enerjisi tedarik portföyünü 96 MW’a çıkardıklarını belirtti. Anlaşmanın sadece Limak Enerji için değil sektör için de büyük önem taşıdığını anlatan Ergüven, piyasanın serbestleşmesinin tüketicilere daha ucuz tedarik fırsatı olarak yansıdığını söyledi. Bu imkanın toptan satış şirketleri sayesinde nihai tüketiciye de yansıdığını belirten Ergüven, "Toptan satış şirketleri ne kadar çok ve çeşitli alım anlaşmaları yapabilirse, bu anlaşmaları serbest tüketicilere daha uygun koşullarda daha fazla enerji sağlamak için kullanabileceklerdir" dedi.
Sektörün daha sağlıklı ve hızlı gelişebilmesi için, farklı kaynaklara yatırım yapmış enerji üreticileri ile toptan satış şirketleri arasında çok daha fazla sayıda ve uzun vadeli elektrik alım anlaşmalarının yapılmasının bir zorunluluk olduğunu belirten Ergüven, şöyle devam etti: "Toptan satış şirketleri çok farklı üretim kaynaklarını ve tüketicileri tek portföy altında toplayarak, genel anlamda sistemin dengelenmesine ve maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlamaktadır. Üreticiler son derece değişken ve öngörüsü zor olan bir alanda, maliyet açısından dengesizliklere maruz kalmadan uzun vadeli ve öngörülebilir gelir imkânına kavuşmaktadır. Yatırımcılar da daha kolay ve avantajlı şekilde finansman bulmaktadır" dedi.
Karesi Enerji Genel Müdürü Orhan Kurt ise anlaşmayla ilgili olarak şunları söyledi:
"Rüzgar santrallerinin değişken bir üretim profiline sahip olması nedeniyle, son tüketiciye elektrik satışı yapmak yerine santralimizin bir yıllık elektrik üretimini ikili anlaşma ile bir toptan satış şirketine satarak, üretim ve gelir tarafındaki risklerimizi yönetmeyi tercih ettik. İkili anlaşmaların, sektörün üretim ve ticaret tarafında yer alan şirketlerin ortak çıkarlarının buluştuğu bir piyasa aracı olduğunu düşünüyoruz."