Rolls Royce Türkiye’de nükleer yatırımı yapıyor

Enerji Günlüğü – Rolls-Royce Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santraller ile yerli sanayinin entegresi konusunda İTÜ ile işbirliği yapacak.İstanbul...

Enerji Günlüğü – Rolls-Royce Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santraller ile yerli sanayinin entegresi konusunda İTÜ ile işbirliği yapacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İngiliz Otomotiv devi Rolls Royce ile yerli nükleer endüstriye entegre edilecek bir anlaşmaya imza attı.Rolls Royce ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında nükleer santraller ile yerli sanayinin entegresi hedefleniyor.

İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak,Rolls-Royce ile yapılan işbirliğinin yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

YERLİ FİRMALAR NÜKLEER SEKTÖRÜNDE DAHA FAZLA PAY ALACAK

Türkiye’de yapılacak iki santralin yalnız yapım aşamasında sekiz ünite için yaklaşık 40 milyar dolarlık büyük bir pazarı bulunduğunu ifade eden İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak, 16 milyar dolarlık yerlileştirmenin olduğu nükleer sektöründe, gerçekleştirilen girişimlerin yerli firmaların bu pazardan daha fazla pay alabilmelerine yönelik olduğunu aktardı.

Rolls Royce’un çok sayıda ülkede hem yeni sivil nükleer programlarında hem de nükleer tedarik zincirinin oluşturulmasında aktif rol oynadığını hatırlatan Prof. Dr. Üner Çolak, “Sheffield Üniversitesi ile işbirliği sonucu oluşturulan araştırma merkezi, ülkede yeni yapılan santrallar için nükleer tedarik zincirindeki firmaların güçlendirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Benzer çalışmaları Rolls Royce ile Türkiye’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla, Rolls-Royce ile yapılacak işbirliği yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından son derece önem taşıyor” dedi.

II. İSTANBUL NÜKLEER SANTRALLER ZİRVESİ YATIRIMCILAR İÇİN BİR FIRSAT

İstanbul Teknik Üniversitesi olarak şimdiye kadar 500’ü aşkın nükleer uzmanının yetişmesine katkı sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Çolak, bünyelerinde bulunan Enerji Enstitüsü ve Nükleer Enerji Enstitüleri ile yaklaşık 1961 yılından bu yana hizmet verdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Çolak, Türkiye’de lisanslı olarak çalışan tek nükleer araştırma ve eğitim reaktörü olan 250 kW gücündeki TRIGA Mark II reaktörünü işlettiklerini kaydederek, 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenecek II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin nükleer alanında yatırım yapmak isteyenler için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.