Rio Tinto Arcadium’u 6,7 milyar dolara satın alıyor

Madencilik devi Rio Tinto, lityum üreticisi Arcadium Lithium’u satın alacak.

Enerji Günlüğü - Metal ve maden devi Rio Tinto Group, lityum üreticisi Arcadium Lithium’u, 6,7 milyar dolara satın alacak.

Rio Tinto, ABD'li lityum üreticisi Arcadium'u 6,7 milyar dolara satın alacağını bildirdi. Dünyanın en büyük ikinci madencilik şirketi olan Rio Tinto böylece batarya pazarındaki etkisini de artırmayı hedefliyor.

İngiltere-Avustralya merkezli çokuluslu metal ve madencilik şirketi Rio Tinto Group, ABD'li lityum üreticisi Arcadium Lithium'u 6,7 milyar dolara satın alıyor. Hisse başına 5,85 dolar fiyatla gerçekleşecek olan satınalma işlemi, büyük ihtimalle Rio Tinto’yu elektrikli araç piyasasında belirleyici aktörler arasına sokacak. 

Satınalma işlemi, elektrikli araç piyasasında nisbi daralma dönemine denk geldi. Öte yandan hisse başına satınalma fiyatı da Arcadium’un olağan pay fiyatının hayli üzerinde. Bu olgular, Rio Tinto’nun lityum piyasasına yönelik ısrarlı bir ilgisi olduğunun işaretleri olarak değerlendirilebilir. 

Arcadium’un satışı, Rio Tinto’ya Arjantin, Avustralya, Kanada ve ABD'deki lityum üretim ve işleme tesislerini, hatta lityum rezervlerini de kontrol etme olanağı verecek. Halen Arcadium’un müşterisi olan Tesla, BMW ve General Motors dahil çok sayıda elektrikli araç üreticisi şirket, devir işleminden sonra Rio Tinto’nun müşterisi olacak.