Enerji Günlüğü - Remaster, Adana’nın Ceyhan ilçesinde güneşten elde ettiği elektriği kullanacağı tesiste atıkları geri dönüştürecek.
Remaster Entegre Atık Yönetimi Petrol Taşıma San. Tic. A.Ş. tarafından Adana İli, Ceyhan İlçesi, Mustafabeyli Mah. 4046 Sk. No:9, 186 ada 13 parsel adresinde “Entegre Atık Geri Dönüşüm, Geri Kazanım ve Toplama Ayırma Tesisi Kapasite Artışı” faaliyeti planlanıyor.
900 bin lira bedelli proje kapsamında Endüstriyel Atıkların Sınıflandırma- Değerlendirme, Atıklara Fiziksel Ön İşlem Uygulanarak Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretme, Atık Yağ Filtresi Geri Kazanımı, Çamur Kurutma, Varil ve IBC Yıkama, Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisi ve Tank Çiftliği faaliyetleri ve ilave edilecek olan; Floresan Geri Kazanım, Toner- Kartuş Geri Kazanım, Elektrikli-Elektronik Atık Geri Kazanım, Hurda Kablo Geri Kazanım Tesisi ve Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma faaliyetleri 14.613 m2’lik alan içerisinde gerçekleştirilecek. Mevcut durumda bunlardan Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretme Tesisi, Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisi ve Tank Çiftliği kurulu durumda.
TESİSLERİN KAPASİTELERİ
Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde (otomotiv, tekstil, petrokimya, kimya, boya, kozmetik, ilaç, gıda, iletişim, makine imalat, beyaz eşya v.b.) üretilen atıklara fiziksel ön işlem uygulayarak “Atıktan Türetilmiş Yakıt” üretimi konusunda faaliyet gösterecek olan tesisin kapasitesi 5 ton/saat olacak. arıtma çamuru atıklarının geri kazanımı konusunda faaliyet gösterecek olan tesisin kapasitesi 4 ton/saat olacak.
Otomobil bakım ve servis istasyonları ile endüstri tesislerinde oluşan atıklardan yağ filtreleri metal aksamlarının geri kazanımı konusunda faaliyet gösterecek olan tesisin yıllık kapasitesi 648 ton olacak.
Proje kapsamındaki tesislere kabul edilecek kontamine IBC, tank, varil, teneke ve plastik bidon ambalajların yıkanarak temizlenmesi konusunda faaliyet gösterecek tesisin kapasitesi 200.000 adet/yıl kontamine ambalaj olacak.
Proje kapsamındaki tesislere kabul edilecek sıvı atıklar (sintine, sıvı yakıt atıkları, tank temizliği atıkları vb.) toplamda 17 adet ve 430 m3 olan (2 adet x 50 m3), (3 adet x 30 m3), (12 adet x 20 m3) tanklara kabul edilecek.
TESİS ELEKTRİĞİNİ GÜNEŞTEN KARŞILAYACAK
Tesis içerisindeki makine ekipmanlar, aydınlatma, ofisler ve diğer tüm elektrikli aletlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kullanılacak elektrik ise kurulacak olan güneş enerjisi santrali ile karşılanacak. Santralde toplam 3.420 panel kullanılacak.
BAZI ATIK GERİ KAZANIMLARI EKLENECEK
Proje kapsamında bazı ilave atık geri kazanımları da planlanıyor. Bunlar atık floresan lambalar, atık toner-kartuş, elektrikli-elektronik atık, hurda kablo. Tesislere kabul edilecek atık floresan lambalar floresan geri kazanım makinesinde işlem görecek. Geri kazanım kapasitesi 200.000 adet/yıl olacak. Atık toner-kartuş geri kazanım kapasitesi 25.000 ton/yıl, elektrikli-elektronik atık geri kazanım kapasitesi 500.000 ton/yıl, hurda kablo geri kazanım kapasitesi 100.000 ton/yıl olacak.
Enerji Günlüğü