Rekabet Kurulu Başkanı TÜPRAŞ`a cezayı fazla buldu

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, TÜPRAŞ'a verilen 412 milyon liralık rekabeti ihlal cezasının gerekçesini açıklarken, Başkan Nurettin Kaldırımcı'nın...

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, TÜPRAŞ'a verilen 412 milyon liralık rekabeti ihlal cezasının gerekçesini açıklarken, Başkan Nurettin Kaldırımcı'nın ihlal kararına katılmakla birlikte cezanın 206 milyon lira olması gerektiği yönünde oy kullandığı ortaya çıktı.

Rekabet Kurulu, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) verilen 412 milyon 15 bin 81 liralık idari para cezasının gerekçesini açıkladı. Söz konusu ceza, fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamaları yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı, bu suretle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle verilmişti. Ceza tutarı da Tüpraş'ın 2013 mali yılı sonunda oluşan ve belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 1'i olarak hesaplanmış, karar oy çokluğuyla verilmişti.

BAŞKAN KALDIRIMCI CEZAYI FAZLA BULDU

Rekabet Kurulu'nun, söz konusu cezaya ilişkin gerekçeli kararı yayımlanırken, Başkan Nurettin Kaldırımcı'nın, çoğunluk kararına katılmadığı ortaya çıktı. Ancak Kaldırımcı da rekabet ihlali tespitine katılmakla birlikte, cezanın, verilen karardakinin yarısı kadar olması gerektiği görüşünü savundu.

GEREKÇE, ALPET VE POAŞ SÖZLEŞMELERİ

Gerekçeli karara göre, Kurul, ilgili pazarlarda hakim durumda olan TÜPRAŞ’ın, 11 Ekim 2008-1 Ocak 2009 arasında benzin ve motorin ürünlerine dair fiyatlandırma davranışları ve 2008 yılında ALPET'e, 2009 yılında ise POAŞ'a karşı bir ürünün satışını, bir başka ürünün de TÜPRAŞ tarafından yeterli görülen miktar ve/veya oranlarda TÜPRAŞ’tan temin edilmesi şartına bağlamak ve bunun temini için arzı kısmak şeklindeki sözleşmelere ilişkin uygulamaları yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı sonucuna vardı.

REKABET KANUNU'NUN 6. MADDESİ İHLALİ

TÜPRAŞ'ın bu şekilde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesini ihlal ettiği sonucuna ulaşıldığı ifade edilen kararda, bu çerçevede TÜPRAŞ'a, Kanun’un 16. maddesi ile “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca idari para cezası verildiği kaydedildi.

OPET-TÜPRAŞ İLİŞKİSİNDE İHLAL YOK

TÜPRAŞ ve Opet Petrolcülük AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesini ihlal ettiklerine dair yeterli bulguya ulaşılamadığı belirtilen kararda, bu nedenle para cezası uygulanmasına gerek olmadığını bildirildi.

KALDIRIMCI NEDEN KARŞI ÇIKTI?

Karardaki karşı oy gerekçelerine göre, Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ'ın hakim durumunu kötüye kullandığı ve böylece Kanun'un 6. maddesini ihlal ettiği kanaatini taşıdığını ancak ilgili pazardaki regülasyonlar, ihlalin devam ettiği süre, kriz dönemi şartları ve akaryakıt dağıtım firmalarının tabi oldukları sözleşmelerin niteliği ile taahhüt ettikleri hususlar gibi unsurlar gözetildiğinde uygulanacak ceza miktarının, TÜPRAŞ’ın yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 0.5’i oranında olması gerektiğini belirtti. Kaldırımcı, bu nedenlerle karşı oy kullandı.