Ravago plastik atıkları ekonomiye kazandıracak

Enerji Günlüğü - Ravago Türkiye Grubu, Türkiye’de 4 milyar dolar büyüklüğe sahip plastik atıkları ekonomiye kazandırmak için 30 milyon dolarlık...

Enerji Günlüğü - Ravago Türkiye Grubu, Türkiye’de 4 milyar dolar büyüklüğe sahip plastik atıkları ekonomiye kazandırmak için 30 milyon dolarlık yatırıma hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye’de 4 milyar dolar büyüklüğe sahip plastik atıkları ekonomiye kazandırmayı planlayan Ravago Türkiye Grubu, bunun için 30 milyon dolarlık yatırıma hazır olduğunu açıkladı.

Ravago Türkiye Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Onur, plastik pazarında önemli bir avantaja sahip olan Türkiye’nin, son 10 yıldır plastik üretiminde ciddi bir büyüme yaşadığını belirtti. Türkiye’nin, Avrupa pazarında, Almanya’dan sonra 2. büyük plastik hammadde tüketicisi olduğunu aktaran Onur, bunun en önemli nedenleri arasında coğrafi durum, iyi konularda üretim yapılması, inşaat sektörünün büyümesi ve doymamış sektörün sayıldığını söyledi.

Avrupa'da kişi başı plastik ürün kullanımının 90 kiloya ulaşırken Türkiye'de halen 24 kilogram civarında bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Onur, şu bilgileri aktardı:

“Ravago'nun ürettiği plastik hammaddeleri inşaattan otomotive, spor giyimden küçük ev aletlerine kadar onlarca farklı sektörde kullanılıyor. Plastiğin en hızlı tüketildiği alanlar ise paketleme ve ambalaj sektörü. Bunun dışındakiler ortalama 10 yıl hatta daha fazla fiziksel ve ekonomik ömre sahip. Bugün bir evin içine giren eşyalardan en kısa ömrü olanlar 10 yıldır. Her zaman, bunlarda kullanılan plastikleri geri kazanma süreçlerinde değerlendirilebilen uygulamalar olmuştur; çöpe giden tüketici artıkları gibi bir karmaşa havuzunda kaderine bırakılmazlar. Plastiğin çöplükte kalanı ‘consumer scrap’ denilen tüketilmiş plastiktir.”

İŞE EVLERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR

Çöplerdeki plastiğin toplanıp geri dönüştürülmesinin sadece üreticinin ve pazara getiren ithalatçının sorumluluğunda olmaması gerektiğini söyleyen Mehmet Onur, “Otoritelerin belirleyeceği regülasyonla, herkesi bu sorumluluğa bir sistemle bağlayan yapıya dönülmelidir” dedi.

Onur, toplanacak plastiğin hepsini almak için ilk önce el kaldıracak firma olduklarının altını çizdi. Onur, plastik geri dönüşümü ile ilgili şunları aktardı:

"Cesaretimizi kıran konu ise, yaptırımlar ve toplama konusundaki eksiklik. Ravago, dünyadaki geri dönüşüm işinde en son teknolojiye sahip firmadır ve bu konuda Avrupa’nın en eski kuruluşlarından biridir. Son 52 yıldır kauçuk ve plastik geri dönüşüm teknolojileri üzerinde çalışmakta ve bunları kullanmaktadır. Bu imkan ile hurda toplanması üzerine kurallar ve gerekli şartlar sağlandığında söz konusu en son teknolojiye sahip geri dönüşüm tesisini hemen Türkiye’de de kurabiliriz. İşe evlerden başlamak gerekiyor. Vatandaşın evindeki tüm çöpleri sadece bir mavi torbada toplamak yerine; ayrı cinslerdeki çöpleri 3 ayrı torba ile tasnif etmesine teşvik verilmelidir. Bu konuda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerek. Bu noktada biz, bunu toplayacak örgütten, ayrıştırılmış plastik çöpü almaya hazırız. Ama içinde cam, kağıt, alüminyum olmamalı. Bunları da almak, işlemek isteyecek başka gruplar var. Sonuçta biz de bu çöpü vergisiyle satın alacağız. Devlet de buradan kazanacak. Kayıtdışı olmamalı. Yaklaşık 4 milyar dolarlık bir pazar bulunuyor bu alanda. 30 milyon dolarlık yatırımı hemen yaparız. İzmir, Ankara, İstanbul, Adana ve Antep gibi lokasyonlarda bu tesisleri açabiliriz. Bugüne kadar bu alanda yatırım yapmamamızın tek nedeni, toplamadaki kaostur."