QatarEnergy ve TotalEnergies’ten Irak’ta GES için ortaklık

Katar kamu enerji şirketi QatarEnergy, Fransız TotalEnergies ile birlikte Irak’ta 1250 MW’lık güneş enerji santrali kuracak. Santral, 350 bin Basralının evini aydınlatacak.

Enerji Günlüğü - Katar devlet petrol şirketi QatarEnergy, Irak Cumhuriyeti Gaz Büyüme Entegre Projesi'nin (GGIP) bir parçası olan güneş enerjisi projesine girmek için TotalEnergies ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. Düzenleyici onaylarına tabi olan anlaşmanın şartları uyarınca, QatarEnergy güneş fotovoltaik projesinde %50 hisseye sahip olacak, TotalEnergies ise kalan %50 hisseyi elinde tutacak.

1250 MW’LIK SANTRAL BASRA BÖLGESİNE TEMİZ ELEKTRİK SAĞLAYACAK

Dünyanın en büyüklerinden biri olacak bu stratejik proje, 2 milyon adet yüksek verimli çift yüzeyli güneş panelinden oluşacak ve tamamlandığında Irak'ın Basra bölgesindeki elektrik şebekesine 1250 megawatt'a kadar enerji sağlama kapasitesine sahip olacak. 

Proje, 2025-2027 yılları arasında devreye girecek aşamalar halinde geliştirilecek ve Basra bölgesinde yaklaşık 350.000 eve elektrik sağlayacak.

ŞİRKET PROJEDE %25 HİSSEYE SAHİP

QatarEnergy, Haziran 2023'te, TotalEnergies (%45) ve Irak'ın Basra Petrol Şirketi (%30) ile birlikte %25 katılım payı ile Irak'ta Gaz Büyüme Entegre Projesini uygulamak için bir konsorsiyuma girdiğini duyurmuştu. GGIP, Irak'ın doğal kaynaklarını geliştirmeye yönelik tesislerin tasarımını ve inşasını içeren, ayrıca Basra bölgesinde elektrik üretim tesislerine tedarik sağlamak için önemli miktarda yakılan gazın geri kazanılmasını içeren bir proje.