PV endüstrisi kapasitesinin altında kaldı

Enerji Günlüğü - 2014 yılında PV endüstrisi yaklaşık 46 GW güneş paneli üretti. Bu ise piyasanın 70 GW olan kapasitesinin bir hayli aşağısında.Uluslararası...

Enerji Günlüğü - 2014 yılında PV endüstrisi yaklaşık 46 GW güneş paneli üretti. Bu ise piyasanın 70 GW olan kapasitesinin bir hayli aşağısında.

Uluslararası Enerji Ajansı Fotovoltaik Güç Sistemleri Programı (IEA - PVPS) tarafından 20'incisi yayınlanan“Fotovoltaik Uygulama Trendleri” Raporuna göre, 2014 yılında PV endüstrisi yaklaşık 46 GW güneş paneli üretti. Bu ise piyasanın 70 GW olan kapasitesinin bir hayli aşağısında.

Dün bir basın açıklamasıyla duyurulan Rapora göre, 2014 yılı güneş enerjisinde Japonya ve ABD'nin başı çektiği büyümenin azaldığı bir yıl oldu. 23 IEA - PVPS ülkesinde ve diğer büyük piyasalarda toplamda yaklaşık 40 GW PV kurulumu kapasitesi gerçekleştirildi. Bu da toplam güneş enerjisi kapasitesini 177 GW'dan daha fazlaya ulaştırırken, enerji ihtiyacının yüzde 1'den fazlası güneşten sağlandı.

ASYA ÜLKELERİ BÜYÜMEDE BAŞI ÇEKTİ

Asya ülkeleri, başta toplam 10.6 GW kurulum kapasitesi eklemesiyle Çin ve 9.7 GW kurulum kapasitesi ile Japonya olmak üzere -ki bu toplam Asya pazarının yarısına denk geliyor- güneş enerjisinde başı çeken piyasalar olmayı ikinci yılda da sürdürdüler. Amerika 6.2 GW kurulum ile gelişimini sürdürürken, Avrupa 7 GW ile üçüncü yılda da düşüş seyrini korudu. Gelişmiş ülkelerin dışında en dikkat çeken piyasalar Şili ve Güney Afrika oldu.

ALIM GARANTİSİ TEŞVİKİ ÖNEMİNİ KORUDU

Güneş kurulumlarında 2014 yılında feed-in-tariffs yani alım garantisi teşviki önemli olmaya devam etti. Geçtiğimiz yıl güneş kurulumlarının yüzde 59'u bu teşvik ile desteklendi. Gelişmekte olan piyasalarda kurumsal ölçekli PV kurulumlarında fiyat teklifleri her MW saat için 60 Dolar gibi rekor düşük bir seviyeye ulaştı.

FİYATLAR DÜŞMEYE DEVAM ETTİ

PV endüstrisinde hem ürün hem de sistem fiyatları ise düşmeye devam etti. Güneş sektöründe küresel iş hacmi 82 milyar Dolar ile stabil kaldı.

Türkiye 2014 yılında 40 MW güneş enerji kurulumu ile oldukça yavaş ilerledi.

Temel hedefi dünya ölçeğinde fotovoltaik yöntemle güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminin sağlıklı bir şekilde yaygınlaşması için gerekli teknik, ekonomik ve sosyal bilgi paylaşımının ve uluslararası işbirliğinin sağlanması olan IEA-PVPS bünyesinde hâlihazırda 22 üye ülke bulunuyor. Ayrıca, Avrupa Fotovoltaik Sanayi Birliği (EPIA), Amerika Güneş Elektriği Birliği (SEPA), Amerika Güneş Enerjisi Sanayi Birliği (SEIA) ve Avrupa Komisyonu (EU) da IEA-PVPS’in üyesi kuruluşlar.