PÜİS: Akaryakıtta irsaliye ile fatura eş zamanlı düzenlensin

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıtta vergi kayıplarını önlemek için irsaliye ile faturanın eş zamanlı düzenlenmesini...

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıtta vergi kayıplarını önlemek için irsaliye ile faturanın eş zamanlı düzenlenmesini önerdi.

Yurdun dört bir tarafından gelen PÜİS yetkili kurul üyelerinin katılımıyla yapılan PÜİS Birleşik Toplantısı’nın ardından bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, aynı irsaliye ile onlarca tanker yakıt taşındığını ve bu nedenle devletin vergi kaybına uğradığını belirterek, çözüm olarak irsaliye ile faturanın eş zamanlı düzenlenmesini önerdi.

Okumuş, “Bilindiği gibi, dağıtım şirketlerinin depolarından tankerlere ikmal edilen akaryakıtlar düzenlenen sevk irsaliyesi ile müşteriye ulaştırılmakta, fatura da Vergi Usul Kanunu’na göre 7 gün içinde kesilmektedir.Bu durum, sektörümüzde kayıt dışı faaliyetin bir enstrümanı haline gelmiş bulunuyor. Bazı dağıtım şirketleri, bayileri ile anlaşarak tek irsaliye ile onlarca tanker akaryakıt ikmali yaptıktan sonra sadecetek irsaliye içinfatura tanzim ediyor. Bir başka ifadeyle aynı irsaliye ile 5 tanker akaryakıt ikmali yapılıp gönderilirken, bunların sadece bir tanesi için fatura kesilmiş oluyor. Bunun sonucunda devletimizin hazinesi büyük ölçüde vergi kaybına uğrarken, sektörümüzde de önemli boyutlarda haksız rekabetinyaşanmasına yol açıyor. PÜİS olarak bu konudaki çözüm önerimiz irsaliye ile faturanın eş zamanlı olarak düzenlenmesidir.” dedi.

ÖTV'SİZ YAKITLARA VERGİ İADESİ SİSTEMİ GETİRİLMELİ

PÜİS Genel Başkanı Okumuş, ÖTV’siz denizcilik ve havacılık yakıtlarının illegal olarak piyasaya sürülmesinin sektörde yarattığı sorunların da toplantıda ele alındığını belirterek, “Bilindiği gibi denizcilik ve havacılık sektörlerinin gelişmesi için deniz ve hava taşıtlarına verilen akaryakıt ürünlerinden ÖTV alınmıyor. Ülkemizde akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ise çok yüksek. Bu nedenle deniz ve hava taşıtlarına verilen ÖTV’siz yakıtlar, çeşitli yöntemlerle illegal olarak piyasada pazarlanıyor. Devleti vergi kaybına uğratan, akaryakıt piyasasında haksız rekabete yol açan bu sorun, tıpkı 10 numaralı yağda olduğu gibi vergi iadesi sistemi uygulanarak çözülebilir. Bunun yanı sıra denetimlerin arttırılması ve bu yakıtı kullanan tüketicilere cezai müeyyide uygulanması da atılması gereken diğer adımlardır. Bu adımlar atıldığı takdirde, ÖTV’siz yakıtların piyasada illegal biçimde pazarlanmasının önüne geçilmesi mümkün olacaktır.” dedi.