Enerji Günlüğü - İklim tahmin konsorsiyumu PRI, küresel ısınmada 1.5°C hedefine ulaşmak için ulaşımın elektriklendirilmesi, kömürün emekli edilmesi ve ormansızlaşmaya son verilmesi gerektiğini açıkladı.
Inevitable Policy Response (IPR) programının bir parçası olarak, BM tarafından desteklenen iklim tahmin konsorsiyumu Principles for Responsible Investment (Sorumlu Yatırım İlkeleri, PRI) tarafından hazırlanan yeni politika öngörüsü, 2025 yılına kadar politikalarda gerçekleştirilebilecek hızlı ivmenin Paris Anlaşması'nın "2°C'nin altına düşme" hedefini sağlayacağını gösteriyor. Yatırımcıların iklim politikası risk ve fırsatlarına nasıl yaklaştıklarını yeniden belirlemelerine yardımcı olan 2019 yılı Tahmini’ni temel alan bu yılki FPS güncellemesi, ayrıntılı düzeyde 21 büyük ekonomiyi içeriyor ve toplam CO2 emisyonlarının 2050 yılına kadar %80 oranında düşebileceğini ve ısınmayı 2 derecenin çok altında (1,8 derece) tutmak için yüzde elli şans öngörüyor. Belirtilen emisyon azaltımının enerji ile gıda ve toprak sistemleri genelinde uygulanan güçlü politikalarla sağlanabileceği vurgulanıyor. Enerji sektörü emisyonları ise 2020'de yaklaşık 34 GtCO2'den 2050'de yaklaşık 9 GtCO2'ye %75 düşebilir.
HIZLI DÖNÜŞÜM YAŞANACAK AMA YETERLİ DEĞİL
2021 Tahmini Politika Senaryosu (FPS), önümüzdeki on yılda kapsamlı politika değişikliklerinin enerji sisteminde hızlı bir dönüşüm yaşanacağını ancak bunun daha büyük eylem gerektiren 2050'de Net Sıfır olacak şekilde ısınmayı 1,5°C'de tutmak için hala yeterli olmadığına dikkat çekiyor.
Gereken Politika Senaryosu (RPS) aracılığıyla yapılan yepyeni analiz, aşağıdakiler dahil olmak üzere 1,5°C'lik bir sonuç elde etmek için temel eylemlerin altını çiziyor:
- İdeal olarak 2025 yılına kadar tüm dünyada ormansızlaşmaya son verilmesi. Aksi takdirde, enerji sisteminin, potansiyel olarak biyoenerji ve karbon tutma ve depolama yöntemleri aracılığıyla daha büyük azalmaları emmesi gerekir.
- En önemlisi, karbonu tutulmamış kömüre 2035 yılına kadar Çin'de tamamen son verilmesi.
- 2040 yılına kadar neredeyse tüm piyasalarda yeni fosil yakıtlı otomobillerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve 2045 yılına kadar küresel olarak %100 temiz güce geçişin sağlanması.