Polat’tan yerli kömür üretimini arttıracak 5 öneri

Enerji Günlüğü - Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan KÖMÜRDER Başkanı Muzaffer Polat’tan...

Enerji Günlüğü - Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan KÖMÜRDER Başkanı Muzaffer Polat’tan yerli kömür üretimini arttırmak için 5 öneri geldi.

Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan KÖMÜRDER Başkanı Muzaffer Polat yerli kömür üretiminin arttırılması için yapılacakları 5 madde ile sıraladı.

İŞTE YERLİ KÖMÜR ÜRETİMİNİ ATTIRACAK 5 ÖNERİ

Isı merkezi projeleri eylem planı yapılarak; enerji, sanayi ve kırsal alanda ısınma ve sıcak su ihtiyacının kömürden karşılanması sağlanmalı. Vatandaşımızın kırsal alanda kömür kullanımıyla çevreye kontrolsüz zarar vermesini engellemek için ısı merkezi projeleriyle merkezden kontrolsüz enerji sağlanması son derece verimli bir adım olacak.

İthal kömürle çalışan santrallerin bulunduğu bölgeler, yerli kömürün üretim bölgeleri düşünüldüğünde taşıma maliyetleri ile birlikte çok daha fazla maliyet artışına sebebiyet veriyor. Ülkemizin özellikle ithal kömürün kalitesinde olan Amasra ve Zonguldak bölgelerindeki kömür sahalarının hızla yatırımlara dönüşebilmesi için mümkün kılan finanse edilebilir bir yapı tasarlanırsa hem enerjide dışa bağımlılığı azaltmak mümkün olacak, hem arz güvenliği sağlayacağız, hem de ülkemize istihdam kazandırmış olacağız.

Türkiye’de sanayi amaçlı kömür ithalatı enerji, çimento ve diğer sektörler için sıfır vergi ile yapılabiliyor. Kömür ithalatında verilen serbestlikler nedeni ile yerli kömür üretimi sektörü geriye gitmiş, özel sektör maden işletmeleri kapanmış, kamu ve belirli ölçekteki firmalar ayakta kalabilmiştir. Gerek termik santrallerde gerekse çimento üretiminde kullanılmak amacı ile ithal edilen kömürlerin daha fazla bir serbestlik içerisinde ithal edilebilmesine imkan sağlayacak yeni kararlar gözden geçirilmeli; bu konu ile ilgili tüm bakanlıklarımız, yerli kömür üreticilerinin isteklerini, problemlerini ve önerilerini üst düzeyde kurulacak olan komisyonlar vasıtası ile beraberce yerli kömürü nasıl daha kaliteli üretebileceğimiz ve enerji ihtiyacını gidermede nasıl daha yoğun kullanabileceğimiz konusunda yollar belirlemelidir.

Sektör olarak açık kömür işletmelerinde kullanılan akaryakıtta ÖTV indirimi teşvik uygulaması söz konusu olduğunda, istihdamın ve üretimin artması sanayi sektöründe ucuz maliyetli enerji kullanılmasının sağlanması maden ve santral yatırımlarında yan sanayinin gelişimini olumlu yönde etki yapmasını sağlayacak olmasıdır.

 Özel sektöre ait linyit sahalarında elektrik üretim amaçlı projelerde alım garantisi getirilmiş olmasına rağmen, termik santral ve maden sahalarının yatırım süresi göz önüne alındığında alım garantisi süresinin 10 yıl ve üzeri olması yerli kömüre dayalı termik santral yatırımları hız kazanacaktır.

Enerji Günlüğü