Polat Enerji Cıngıllı GES’te elektrik üretimine başladı

Polat Enerji’nin Niğde’de kurduğu Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali 26 MW’lık Cıngıllı Güneş Enerji Santrali elektrik üretmeye başladı.

Enerji Günlüğü - Polat Enerji’nin Niğde’de kurduğu Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali 26 MW’lık Cıngıllı Güneş Enerji Santrali elektrik üretmeye başladı.

Polat Enerji, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı Cıngıllı Güneş Enerji santrali’ni (GES) hayata geçirdi. Polat enerji şirketlerinden Şua Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulan Cıngıllı GES, 50 milyon dolar yatırım tutarıyla ve 26 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali olarak üretime başladı. Niğde’nin Bor ilçesinde tek bir sahada, 520 bin metrekare alanda kurulan Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali, yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek.

YAKLAŞIK 20 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Türkiye’nin en modern ve en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali Cıngıllı GES’te üretilecek elektrik ile her yıl 12 milyon metreküp doğalgaz ithalatının ve buna bağlı olarak da 18 milyon Türk Lirası cari açığın önlenmesi mümkün oluyor. 36,4 MWp kurulu gücündeki santralde üretilecek elektrik miktarıyla yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 35 bin ton karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Santralden sağlanacak karbon emisyonu azaltımıyla, yılda yaklaşık 10 bin adet ağaç dikimine eşdeğer bir fayda sağlanıyor.

SANTRAL BOR OSB’NİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Cıngıllı GES ile enerji sektöründe bir ilki daha hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali’nde yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üreteceğiz. 1 milyon dolar bedelle yaptırılan enerji nakil hattımız ile birlikte santralimizde üretilen elektrik, aynı zamanda bölgede yer alan Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılarak sanayi bölgesinin ihtiyacının tamamını karşılayacak. Cıngıllı GES’i Türkiye’deki diğer güneş enerjisi santrallerinden ayıran en önemli özellik, önümüzdeki üç yıl içerisinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. vasıtasıyla kamuya aktarılacak katkı payı ödemesinin toplamda nakit 15 milyon dolar olmasıdır.” dedi.

SANTRAL REKOR SÜREDE TAMAMLANDI

Polat, “Cıngıllı GES’i yaklaşık 200 kişilik ekiple, toplamda 21 km enerji nakil hattı ile birlikte 150 gün gibi dünya rekoru sayılabilecek bir sürede tamamladık. Hem yatırım hem de işletme aşamasında görev alan ve alacak olan çalışanlarımızın tamamını santralimize yakın bölgelerden seçerek, ülkemize istihdam yaratılmasına da katkı sağladık.” diye ekledi.