Enerji Günlüğü - Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, elektrik dağıtımı işindeki en iyi rekabet alanının inovatif çalışmalar olduğunu söyledi.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, 7. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen inovasyon konulu oturumda konuştu. Araştırma geliştirme faaliyetlerini “bir kültür işi” olarak nitelendiren Murat Pınar “Oysa biz yetiştirilirken (icat çıkarma) diye yetiştirildik. Peki sektör olarak buna neden ihtiyacımız var? Çünkü geleneksel bir şebeke sistemimiz var. Statik yapıdan dinamik bir yapıya geçiyoruz” dedi.
İş sağlığı güvenliğinin bugün olduğu gibi yarın da öncelikleri arasında yer alacağının altını çizen Murat Pınar, şunları söyledi:
“Bizim mucit arkadaşlarımız akıllı şehir projesi kapsamında Gaziantep Belediyesi ile bazı çözümler geliştirdi. Türkiyenin ilk elektrikli otobüsü, yazılımlar, akıllı şebeke gibi kendi yapan akıllı şehirler oluştu. Bunun yanında Türkiye’deki ilk uluslararası proje olan dağıtım sektörü için Ar-Ge projesi geliştirildi. EPDK kadar bizim de dışarıdan fon bulmamız gerekiyor. İnovasyon çok önemli ama insan odaklı olmalı”
Murat Pınar, dağıtım işinde rekabet olmadığı halde neden hizmetleri geliştirmek için çaba harcandığına şu sözleriyle açıklık getirdi:
“Bir kere regüle yapılarda gelirlerimiz düşecek. Düzenlenmeyen tek yer inovasyon. Dolayısıyla rekabet edebileceğiniz tek alan burası. Öne çıkmaktan ve geleceğe hazırlanmaktan bahsediyoruz. Siz hep durduğunuz yerde durursanız her gün kaybediyorsunuz. İnovasyondan daha güzel bir rekabet alanı var mı?”
ALIÇ: TÜRKİYE'YE ÖZGÜ ÇÖZÜMLER LAZIM
Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Kayıp Kaçak Direktörü Muharrem Alıç da, insan ve çevreyi birbirinden ayırmadan, bir bütün olarak ele aldıklarını ve tüm çalışmalarımızı buna göre yaptıklarını vurguladı. Akıllı sayaç sayesinde büyük kağıt tasarrufu sağladıklarını vurgulayan Alıç, “İlk denizaltı kablo test cihazımızı yaptık. Kuş cenneti bölgesi bizim bölgemiz ve burada hem enerji kesintilerini önleyecek hem de kuşlara zarar vermeyecek bir sistem geliştirdik” dedi.
“Dışarıda çözümler var ama Türkiye’ye çok uymuyor” diyen Alıç şöyle devam etti: “Smart meter (akıllı ölçüm) projesi yapmaya çalışıyoruz şu anda. Ve bunu çevreye zarar vermeden yapmak istiyoruz. Biz ürettiğimiz her şeyi herkesle paylaşabiliriz. EPDK’nın kısıtlı bütçesi var ve biz de kendi bütçelerimizden büyük feragatta bulunarak araştırmalar yapıyor, projeler geliştiriyoruz. Mesela fabrikanın bir ucundan diğer ucuna gitmek için tüm fabrika ışıkları yanıyormuş ve biz bu gibi durumlar için spesifik çözümler de oluşturarak fabrikanın toplam elektrik harcamalarında tasarruf sağladık.”
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA