Petrol ve gaz şirketlerinden sporda yeşil aklamaya 5,6 milyar dolar

Büyük petrol ve gaz şirketleri 205 aktif anlaşma kapsamında küresel spor etkinliklerinin sponsorluğu için en az 5,6 milyar dolar harcadı.

Enerji Günlüğü - New Weather Institute tarafından yayınlanan analiz, büyük petrol ve gaz şirketlerinin 205 aktif anlaşma kapsamında küresel spor etkinliklerinin sponsorluğu için en az 5,6 milyar dolar harcadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre en çok anlaşma yapılan spor dalları futbol, motor sporları, rugby birliği ve golf.

ANA SPONSORLAR

Ana sponsorlar arasında ise 1,3 milyar dolar ile Suudi Arabistan petrol devi Aramco, 470 milyon dolar ile İngiltere merkezli petrol şirketi Shell, 340 milyon dolar ile TotalEnergies ve 777 milyon dolar ile petrokimya devi Ineos yer alıyor.

Raporda ayrıca en hızlı büyüyen yatırımın Ortadoğu'daki petrol ülkelerinden geldiği belirtiliyor. Raporda tanımlanan şirketler, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 300 milyar dolara mal olacak iklim değişikliği konusunda büyük bir sorumluluğa sahip.  

Rapor, spor otoritelerini fosil yakıt şirketlerinin sponsorluğuna son vermeye ve sponsorların emisyon verileri ve azaltım tedbirleri konusunda şeffaflık talep etmeye çağırarak son buluyor.