Petrol üretiminde Çalık - Transatlantic işbirliği başladı

Transatlantic Petroleum ve Çalık Petrol Diyarbakır’daki petrol sahalarında karşılıklı operasyon ortaklığı sözleşmesi imzaladı.

Enerji Günlüğü - Transatlantic Petroleum ve Çalık Petrol Diyarbakır sınırlarında kalan petrol sahalarında karşılıklı operasyon ortaklığı için sözleşme imzaladı. 

Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim AŞ, Çalık Petrol Arama Üretim Sanayi Ticaret AŞ ile Çalık Petrol’e ait AR/ÇPA/K/M45-b pafta numaralı petrol arama ruhsat sahasının bir kısmında bazı haklar elde etmesini sağlayan, ortak girişim sözleşmesi imzaladı. Aynı sözleşmeyle Çalık Petrol de Transatlantic’e ait bir sahanın operasyonlarına, benzer şartlarda ortak oldu. 

28 Haziran 2023 tarihinde imzalanan sözleşme uyarınca, Transatlantic Petroleum; sondaj ve kuyu tamamlama operasyonlarında, üretim süreci başlayana kadar operatör görevi üstlenecek. Üretim operasyonlarında ise operatör Çalık Petrol olacak. Diyarbakır’daki söz konusu ruhsat sahasının ilgili kısmında, iki şirketin de %50’şer oranında hisseleri olacak. 

Aynı sözleşmeyle Çalık Petrol de Transatlantic’e ait yine Diyarbakır’daki ARİ/TRS/K/M45-a2-1 pafta numaralı petrol işletme ruhsat sahasının bir kısmında, %50 hisse sahibi ortak olarak, üretim operasyonlarında operatör olacak. 

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden (MAPEG), yapılan açıklamada; 01 Nisan 2024 ve 11 Eylül 2024 tarihinde olur verilen hak devri işlemlerinin tamamlandığı ve işlemlerin petrol siciline tescil edildiği bildirildi. 

Açıklamaya göre iki şirket arasında imzalanan sözleşme, ruhsat süresi boyunca ve süre uzatımı ya da ruhsattan kaynaklanan yenilenme/dönüşüm süresince de yürürlükte olacak. Sözleşme devlete hiçbir mükellefiyet tahmil etmeyecek.