Petrol sektörü yüzde 3.8 büyüdü, rekabet de arttı

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Köktaş, petrol sektörünün 2012 yılında sektör yüzde 3.8 büyüdüğünü açıkladı. Köktaş, en büyük 10 şirketin...

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Köktaş, petrol sektörünün 2012 yılında sektör yüzde 3.8 büyüdüğünü açıkladı. Köktaş, en büyük 10 şirketin toplam pazar payının iki yıl önce yüzde 87 iken bugün yüzde 82.9’a gerilediğine dikkat çekti. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2012 Yılı Petrol Piyasası Raporu’nu, Ankara’da Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile düzenlediği ortak toplantıda tanıttı. Toplantıda konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, kurdukları otomasyon sistemiyle piyasadan şu anda günlük veri alabilir durumda olduklarını kaydetti.

BÜYÜME HIZLI, REKABET ARTTI

Sektörde, Türkiye’nin genel büyüme rakamlarından bile daha yüksek bir büyüme görüldüğünü belirten Köktaş, 2012 yılında toplamda yüzde 3.8 büyüyen sektörün, alt sektörlerde farklı oranlarda büyümeler gösterdiğini dile getirdi. Sektöre yeni girişlerin de artmakta olduğunu belirten Başkan Hasan Köktaş, petrol sektöründeki en büyük 10 şirketin toplam pazar payının 2 yıl önce yüzde 87 iken yüzde 82.9’a gerilediğine söyledi. Köktaş, bu gelişmeyi rekabetin artmasının göstergesi olarak gösterdi.

SEKTÖRDE YAPISAL SORUNLAR VAR

Sektörde yapısal sorunlar bulunduğuna işaret eden Başkan Köktaş, dünyada akaryakıt istasyonlarının da dağıtım şirketlerine ait olduğunu ancak Türkiye’de durumun farklı olduğunu ve her segmentteki ayrı kâr marjları nedeniyle fiyatların etkilendiğini vurguladı. Başkan Köktaş, son üç yıldır akaryakıt şirketlerinin kendi istasyonlarına sahip olma isteğinin öne çıktığını ifade etti.

OTOMATİK FİYATLAMA KÂR MARJINI DÜŞÜRDÜ

Sektördeki yapısal sorunlar nedeniyle kâr marjlarının yüksek olmadığını ve maliyetleri yüksel olduğuna işaret eden Köktaş, otomatik fiyatlandırmaya geçişten itibaren kâr marjlarının gerilediğini söyledi. Köktaş, yapısal sorunlardan birinin de karasal rafinerinin tek olması nedeniyle akaryakıtın 1.200 km’lik bir mesafede karayoluyla taşınması olduğunu dile getirdi. Ancak Köktaş, bu özelliklerin sektördeki istihdamı arttırdığını ifade ederek, bu konularda toplumsal faydaya da bakmak gerektiğini söyledi.

YENİ RAFİNERİLERE İHTİYAÇ VAR

Öte yandan Türkiye’de tek rafineri bulunduğuna işaret eden Köktaş, “Türkiye’de yeni rafineriyle ihtiyaç var. Bu hem iç pazar hem bulunduğumuz coğrafya açısından önemli” dedi. Rafinerinin hakim gücünü kullanmadığını ve yüzde 40 oranında bir ithalat girişinin olduğuna vurgu yapan Köktaş, “İthalat payında artış var, bu da ithalatçıların rekabet edebilir fiyatlar verebiliyor olduğunu gösteriyor” dedi.

EPDK'NIN DENETİMLERİ ÇOK SIKI

EPDK olarak bir çok etkin denetim yaptıklarını dile getiren Başkan Köktaş, 13.000 oyuncunun hepsine neredeyse bir aktif denetim düştüğünü belirtti. Kaçakçılıkla ilgili Petrol Piyasası Kanunu’nda değişiklikler yaptıklarını ifade eden Başkan Köktaş, kaçakçılık eylemlerinin Kabahatler Kanunu’nda çıkartıldığını ve daha etkin bir ceza sisteminin işletilmeye başlandığını söyledi. Marker uygulaması gibi kaçakçılıkla ilgili bir çok düzenleme yaptıklarını bildiren Köktaş, tüm oyuncuların bu mevzuata göre kendisini düzenlemesi gerektiğini kaydetti.