Petrol Piyasasında vergi incelemesi yeni lisansa engel olmayacak

AYM, petrol piyasasında vergi incelemesi nedeniyle ilgili işletmeye yeni lisans verilmemesine hükmeden düzenlemeyi iptal etti.

Enerji Günlüğü - AYM, petrol piyasasında vergi incelemesine alınan işletmeler için yeni bir özel veya tüzel kişiye lisans verilmemesine hükmeden düzenlemeyi iptal etti. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), petrol piyasasında lisansa tabi faaliyet yürütmekteyken sahte veya yanıltıcı evrak düzenleme veya kullanma ya da ödeme kaydedici cihaz veya elektronik kontrol ve denetim sistemlerine yetkisiz müdahale etme iddialarıyla vergi incelemesine alınan işletmeler için, inceleme sonuçlanıncaya kadar başkasına lisans verilmesini önleyen düzenlemeyi Anayasaya aykırı buldu. 

04 Aralık 2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari yaptırımlar” başlıklı 20’nci Maddesinin (g) bendinde altıncı ve son cümle olarak yer alan “Bu bent kapsamındaki suçlara ilişkin vergi incelemesi sonuçlanıncaya kadar söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmez” hükmü, Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.

İPTAL EDİLEN HÜKÜM 9 AY DAHA YÜRÜLÜKTE KALACAK

AYM’nin kararında söz konusu hükmün iptali kararının, Resmi Gazete’de yayımlanmasından (bugün) itibaren 9 ay sonra yürürlüğe gireceği bildirildi. Bu gibi yürürlük tarihi kararları tamamen AYM’nin inisiyatifinde bulunuyor, ancak Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren bir yıldan fazla ötelenemiyor.