Petrol Piyasasında usulsüz faaliyet yürütene vergi incelemesi

Petrol Piyasasında usulsüz faaliyet yürütenler, yeni Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Genelgesi uyarınca, derhal vergi incelemesine tabi tutulacaklar. 

Enerji Günlüğü - Petrol Piyasasında usulsüz faaliyet yürütenler, yeni Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Genelgesi uyarınca, derhal vergi incelemesine tabi tutulacaklar. 

2021/22 sayılı Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler Genelgesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlandı. 

Genelge, daha önce yürürlükte olan 2012/19 sayılı Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Genelgesini yürürlükten kaldırdı. Akaryakıt Kaçakçılığıyla ilgili Mücadele Kurulu’nun (Kurul) çalışmalarını düzenleyen yeni Genelgeye göre Kurul’un çatısı altında Ticaret Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısı başkanlığında alt kurul ve vali başkanlığında il koordinasyon kurulları oluşturulabilecek. 

Yeni Genelge uyarınca akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili çalışan bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşları 3 aylık dönemler halinde çalışma raporlarını Ticaret Bakanlığına gönderecekler. Ayrıca görevine devam edecek olan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi’nin ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler; ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları tarafından Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi ile paylaşılacak.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede görev alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyacağı araç, gereç ve ödenek ihtiyaçları, eskiden olduğu gibi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından karşılanacak. 

USULSÜZ FAALİTTE BULUNANLARA VERGİ İNCELEMESİ

Genelge uyarınca; Petrol Piyasasında usulsüz faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle incelenmek üzere Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirilen mükellefler, gecikmeksizin vergi incelemesine tabi tutulacak. 

Gemilerde yapılacak denetimler için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Liman Başkanlıkları, gerekli teknik desteği vermekle yükümlü olacaklar. Akaryakıt tüketimi yüksek sektörlerde kullanılan akaryakıtın yasallığı denetlenecek; valilikler depo ve araçlarda yapılacak aramalarda gereken tedbirleri alacaklar. 

DAĞITIM VE OTOMASYON ŞİRKETLERİNE MALİ YETERLİLİK İNCELEMESİ

Yeni genelge doğrultusunda, denetim gücünün etkinliğini arttırmak amacıyla risk analizi çalışmalarına öncelik verilecek; bu doğrultuda veri toplamaya yönelik sistemler geliştirilecek. 

Genelgeyle getirilen bir başka yenilik de EPDK’nın gerçekleştireceği mali yeterlilik incelemesiyle ilgili. Buna göre EPDK, dağıtım ve otomasyon şirketleriyle ilgili mali yeterlilik tetkiki yaparken, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığından görüş alacak.

Genelge son olarak Ticaret Bakanlığının, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda “2021-2023 Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı” hazırlayacağını bildiriyor. Bakanlık hazırlayacağı Eylem Planı’nı internet sitesinde yayınlayacak.