Enerji Günlüğü - Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi, Pembelik Barajı ve hidroelektrik santralinin imar planı bulunmadığı gerekçesiyle yapımının durdurulup, mühürlenmesine karar verdi.
Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi, Tunceli ile Elazığ sınırları arasındaki Peri Çayı üzerinde yapımı süren Pembelik Barajı ve hidroelektrik santralinin imar planı bulunmadığı gerekçesiyle yapımının durdurulup, mühürlenmesine karar verdi.
Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi'nin Pembelik Barajı ve HES inşaatının durdurulup mühürlenme kararı ardından Tunceli'de avukat ve çevre aktivisti Barış Yıldırım, Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişi ve arazileri Pembelik Barajı ve HES suları altında kalacak Nazimiye köylüleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
İLDE BİR HES HARİÇ TÜM HES'LERİN İMAR PLANI YOK
Yıldırım, mahkemenin Tunceli bölgesinde yapımı devam eden ve yapılmasına karar verilen toplam 26 HES'in yapımını doğrudan ilgilendirecek önemli bir karar verdiğini belirterek, “Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak daha önce Tunceli Özel İdare Genel Sekreterliği'ne başvurarak Tunceli bölgesinde imar planı olmadan yapımlarına başlanan ve bazıları bitirilen toplam 8 HES projesinin derhal mühürlenmesi ve yapımlarının durdurulmasını istedik. Bizim bu talebimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da haklı bulundu. Ancak İl Özel İdare Genel Sekreterliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri suç işleyerek bu barajları mühürlemedi. Son alınan yargı kararı artık bu durumun hukuken de haklılığımızı ispatının bir örneğidir. Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi Pembelik Barajı'nın imar planı bulunmadığı gerekçesi ile durdurulması ve mühürlenmesine karar verdi. İlimiz sınırları içinde bir HES hariç diğer tüm HES'lerin imar planı bulunmamaktadır. Bu karar diğer HES inşaatları için emsal karar olma niteliği de taşıyacaktır.” dedi.
Limak Yatırım ve Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. ortaklığında, 125 MW kurulu gücünde inşa edilmesi planlanan Pembelik Barajı ve HES, Elazığ,Tunceli ve kısmen Bingöl sınırını belirleyen Fırat Nehrinin kolu olan Peri Çayı üzerinde kurulması ve yılda 410.000.000 kwh enerji üretmesi planlanmıştı.
Bingöl İli, Yayladere İlçesi, Çayağzı Köyü halkının yerleşim yeri Pembelik Barajı rezervuar alanı ile mutlak koruma alanında kalması nedeniyle değiştirilmişti.