Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Sencer Peker,Türkiye’de kullanılan kollektörlerin yeterli verimliliğe sahip olmadığını belirterek, bunu denetleyecek TSE dışında da uzmanlaşmış kurumların olması gerektiğini söyledi.
SOLAR TR2016 Konferansının ikinci gününde düzenlenen ‘’Solar Termal Enerji Uygulamalarında Yeni Yaklaşımlar’’ konulu oturumda konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Sencer Peker, Türkiye’de kullanılan kollektörlerin yeterli verimliliğe sahip olmadığını söyledi. Peker, sektörde kayıt dışı ile mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Türkiye’deki bütün standartları tek bir kuruma yüklüyorsunuz. Hangi ürünü üretirseniz üretin karşınızda TSE var. Bu doğru değil. TSE dışında da uzmanlaşmış kurumlar olmalı. Standardizasyon işine girmemiz gerek, TSE bunun için yeterli değil. Kayıt dışı ile mücadele edilmeli, teşvik mekanizması oluşturulmalı’’ dedi.
MERDİVENALTI ÜRETİCİ SORUNU
Merdiven altı denilen üreticilerin adım adım ya piyasa dışına itilmesi yada sisteme dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Peker, şunları kaydetti:
‘’Türkiye’nin yıllık üretim kapasitesi 1.221.600 metrekare. Türkiye’de 10 büyük firmanın pazar payı yüzde 40’a sahip. Diğer payı belli bir standarda sahip olmayan merdiven altı oluşturuyor. Bizim mevcut altyapımız, düşük emek maliyetimiz var. Işınım potansiyelimiz fazla. Dünyadaki bütün firmalarla rekabet edebilir haldeyiz. Zayıf yanımız ise kayıtdışı faaliyetler. Yurtiçi faaliyetlerin yüzde 60’ı kayıt dışı. Markalaşmada da problemlerimiz var.’’
TERMAL KOLEKTÖRLERİN VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK
Türkiye’de kurulu olan solar termal kolektörlerin verimlilik oranlarının düşüklüğüne de dikkat çeken Peker, ‘’Türkiye Almanya’dan yüzde 50 daha fazla güneşe sahip, bu da maliyetimizin yüzde 30 daha düşük olduğu anlamına geliyor. Ancak Türkiye’de kurulu olan solar termal kollektörlerinin ortalama yüzde 55’ini ısı enerjisi olarak sisteme aktarabiliyoruz. Almanya’dakilerin ortalaması ise yüzde 75’’ dedi.
Fatma METİN –Enerji Günlüğü