Enerji Günlüğü - Ciner Grubu şirketlerinden Park Elektrik, üretim lisansı iptal edilen Konya Ilgın Termik Santrali için yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu.
Ciner Grubu'nun halka açık konumdaki tek şirketi olan Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ [PRKME], bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin; 500MW gücündeki termik santraline 27 Şubat 2013 tarihinde verilen ve 49 yıl süreli elektrik üretim lisansının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iptal edilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.
Şirket EPDK’dan tesis tamamlama süresinin uzatılmasını istemiş; ancak EPDK gecikmeyle ilgili mücbir sebep bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddederek, tesisin üretim lisansını iptal etmişti.
Bunun üzerine Konya Ilgın AŞ, iptal işlemine itiraz etmiş; EPDK ise itiraza yasal süresi içinde herhangi bir cevap vermemişti. EPDK’nın cevap vermemesiyle, dava açma hakkı elde eden Konya Ilgın AŞ, 2023/11 esas numaralı dosya ile ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 21. İdare Mahkemesine başvurdu.
PİYASA FAALİYETİ YASAĞINA KARŞI AYRICA DAVA AÇILDI
Lisans iptalinin tali sonuçlarından biri de hissedarların sektörde yasaklı hale gelmesiydi. Konya Ilgın AŞ sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak pay sahibi olan tüm gerçek ve tüzel kişiler ile Konya Ilgın'ın Yönetim Kurulu üyeleri, lisansın iptal edilmesini takip eden üç yıl süreyle elektrik piyasasından yasaklı sayılıyorlar.
Buna göre şirket yönetiminde görev alan Yönetim Kurulu Başkanı Sami Demirbilek, Başkan Vekili Cevdet Özçevik, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Coşkun Duyak, Nedim Şener, Doğan Pençe ve Orhan Yüksel de piyasa faaliyeti yasağı nedeniyle elektrik sektöründe imza yetkisiyle çalışamayacaklar.
Konya Ilgın AŞ ve Park Holding yürütmenin durdurulması ve söz konusu yasaklılık halinin kaldırılması talebiyle de ayrıca birer dava açtılar.
Konya Ilgın AŞ’de hissesi olan gerçek kişiler de yasaklılık yaptırımının kaldırılmasına yönelik kendi adlarına dava açabilecekler.