Paris taahhütleri küresel ısınma tahminlerini iyileştirdi

Ülkelerin Eylül ayından bu yana açıkladıkları Paris Anlaşması’na yönelik taahhüt ve hedeflerin küresel ısınma tahminlerini 0,2°C azalttığı kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Ülkelerin Eylül ayından bu yana açıkladıkları Paris Anlaşması’na yönelik taahhüt ve hedeflerin küresel ısınma tahminlerini 0,2°C azalttığı kaydedildi.

İklim Liderleri Zirvesi’nde ABD’nin yeni iklim hedefleri açıklaması ve geçen Eylül ayından bu yana açıklanan diğer taahhütlerle, İklim Eylemi Takipçisi (Climate Action Tracker)’ın küresel ısınma tahminleri 0,2°C azaldı. Paris Anlaşması’na yönelik taahhütler ve hedefler doğrultusunda, yüzyıl sonuna kadar ısınmanın artık 2,4°C olacağı tahmin ediliyor.

KÜRESEL ISINMA ARTIŞI 2.0 °C’YE KADAR DÜŞEBİLİR  

Net sıfır hedeflerini açıklayan ABD, Çin ve yine benzer iklim hedeflerini açıklayan ancak henüz bunları resmi olarak BMİDÇS'ye sunmayan diğer ülkeler tarafından da bu hedeflerin tam olarak uygulandığı varsayıldığında, 2100 yılına kadar küresel ısınma artışı  2.0 °C'ye kadar düşebilir (İyimser Hedefler Senaryosu).

GELİŞMELER SEVİNDİRİCİ AMA HALA HEDEFİN ALTINDA

Tüm bu gelişmeler memnuniyetle karşılanırken, hedefler ve taahhütlere dayanarak küresel ısınma artışı, en iyimser varsayımlar altında bile, hala Paris Anlaşması'nın 1.5˚C sıcaklık sınırının oldukça üzerinde.

Bu emisyon açığının bu yıl daha fazla sera gazı azaltım hedefi güncellemesi ile kapatılması gerekiyor. Revize hedeflere ait güncellemelerin Glasgow'daki BM İklim Konferansı Taraflar Toplantısı (COP26) öncesinde devam etmesi gerekiyor.

Rapor, mevcut emisyonlarına göre daha zayıf hedefleri olan ülkelerin, hedeflerini kolayca güncelleyebileceklerine dikkat çekiyor. Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerin mevcut politikaları, resmi olarak sundukları hedeften daha iyi olduğu için, hesaplamalarda mevcut emisyon politikalarının dikkate alındığı belirtiliyor.