Paris Anlaşması’na “gelişmekte olan ülke” şerhi

Türkiye, onayladığı Paris Anlaşmasını gelişmekte olan ülke sıfatıyla onayladığına ilişkin bir beyan yayınladı. 

Enerji Günlüğü - Türkiye, onayladığı Paris Anlaşmasını gelişmekte olan ülke sıfatıyla onayladığına ilişkin bir beyan yayınladı. 

Türkiye, 4618 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanan Paris Anlaşmasını, gelişmekte olan ülke sıfatıyla onayladığını bildiren bir beyan yayınladı. 

Türkiye, TBMM’de onaylanan Paris İklim Anlaşmasını daha önce “gelişmiş ülke” sıfatıyla değil, “gelişmekte olan ülke” sıfatıyla onaylayacağını duyurmuş; ancak bu talebi Birleşmiş Milletler’de kabul görmemişti. 

Anlaşmayı buna rağmen onaylayan TBMM’nin kararının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla bugün bir beyan yayınlandı. Beyanda, Anlaşmanın gelişmekte olan ülke olarak onaylandığı bildirildi. 

TÜRKİYE ANLAŞMAYI GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE OLARAK ONAYLIYOR

Beyanda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Cumhuriyeti, 9 Mayıs 1992 tarihli Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşmasında açıkça ve kesin olarak kabul edilen “hakkaniyet, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreli kabiliyetler” temelinde ve Sözleşmenin Taraflar Konferansında kabul edilen 26/CP.7, 1/CP.16, 2/CP.17, 1/CP.18 ve 21/CP.20 sayılı kararlarını hatırlatarak, Paris Anlaşmasını gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanları çerçevesinde, Anlaşmanın ve mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi kaydıyla uygulayacağını beyan eder”.

FARKLI YÜKÜMLÜLÜKLER SÖZ KONUSU

Paris Anlaşması’nı gelişmiş ülke olarak onaylayan ülkeler ile gelişmekte olan ülke olarak onaylayan ülkelerin üstlenmek zorunda olacağı sorumluluklar önemli farklılık arz ediyor. Ekonomik yükümlülükler ve yapısal dönüşüm taahhütleri de buna bağlı olarak farklılaşıyor.