Enerji Günlüğü - Türkiye’de geçmişte traktör ve tarım ekipmanları ithalatı ve ticareti işleriyle uğraşan, halen otomobil bayilikleri bulunan Tanrıbilir Ailesi, güneş paneli üretimi işine girdi. Sakarya'da kurulan Prowatt güneş paneli üretim tesisleri, ilk siparişlerini de aldı. Prowatt Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Tanrıbilir, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.
Neden solar, neden güneş paneli üretimi?
Aslında güneş sektörü benim yıllardır hep merak ettiğim, takip ettiğim bir sektör. Yaklaşık 10 yıldan beri güneş enerjisi yatırımıyla ilgili zaman zaman fizibiliteler yaptık. Hatta bunlara dayanarak yatırım kararı da aldık. Fakat hükümetin, kanun yapıcıların almış olduğu bazı kararlar nedeniyle bu kararları askıya almıştık. Geçen 2022 yılının sonlarında da güneş paneli üretimi tesisi kurmanın fizibıl olduğu sonucuna vardık ve bu konuda ailece yatırım kararı aldık. Fabrikamız, üretim hattımız kuruldu, üretime de başladık.
Geçmişteki kararını aldığınız yatırımları hep ertelemişsiniz ama bu kez biraz hızlı mı davrandınız?
Biraz öyle oldu. Bunun nedeni global enerji krizi ve güneş panelindeki arz talep dengesinin bozulması. Yani bu yatırım kararını tüm dünyada hücre verimliliklerinin artmasıyla beraber güneş panellerine talebin artmasına borçluyuz. Hızlı bir karar alıp refleks göstermemiz gerekiyordu. Evet, bu yüzden biraz hızlı bir karar aldık.
Başlangıçtaki yıllık üretim kapasitemiz 300 MW seviyesinde. Yılın ikinci yarısında üretim kapasitemizi 600 MW’a yükseltmeyi planlıyoruz. Kapasite arttırmayla alakalı görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Ne kadarlık bir yatırım yaptınız ve ne tür paneller üreteceksiniz?
Şu ana kadar yaklaşık 200 milyon TL civarında bir yatırım gerçekleştirdik. Sonradan bu yola çıktığımız için son trendleri yakalamış durumdayız. Şu anda globalde zaten en revaçta, en gözde, en popüler ürün olan M10 fotovoltaik hücreleri tercih ettik, onları kullanıyoruz.
M10 hücre ne demek?
Globaldeki en gözde güneş hücresi yapısı neyse, şu an onun üzerine bir üretim fabrikası kurduk. Teknoloji nasıl ilerliyorsa, hücre de biraz bununla doğru orantılı. Belli zamanlarda belli kapasitelerle beraber teknoloji de gelişiyor. Bu teknolojilere ayak uydurabilecek bir makine parkuru seçimi yaptık. Şu an için biraz önce bahsetmiş olduğum M10 dediğimiz hücreler popüler olduğu için şu an bunu konuşuyoruz.
Sipariş almaya başladınız mı, yıl sonu satış hedefiniz ne?
Evet, siparişler almaya başladık. Bu arada bayilik taleplerini değerlendiriyoruz, anlaşmalarımızı yapıyoruz. Bayiliklerle beraber siparişler daha da artacaktır. Ortalama 450 ila 500 MW’lık bir üretim yapıp bunu da sahalarda kurmak istiyoruz.
Çok üretici var, sizi diğer üreticilerden ayıran ne olacak?
Fabrikamızın içinde bir Ar-Ge ve test laboratuvarı kurmayı planlıyoruz. Ve bu konudaki çalışmalarımızla mevcut üreticilerden biraz farklılaşmak istiyoruz.
Ar-Ge laboratuvarı sizi nasıl ayıracak ötekilerden?
Tüm hammaddelerin kendi özel testlerini burada yapacağız. Özel, niş ürünler veya daha sektörde olmayan ama geliştirilebilecek yeni çözümlerle alakalı farklı çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konularda Türkiye’de kendi alanının en iyileri olan insanlarla çalışıyoruz. Kadromuza çok kişiyi kattık. Hep beraber iyi, kaliteli, test, laboratuar, Ar-Ge konusuna çok önem veren bir kadroyla büyümek istiyoruz.
Laboratuvarınız dışarıdaki oyunculara da hizmet verecek mi?
Aslında planımız günün sonunda önce kendi üretimimiz için bir laboratuar merkezi yapıp bunu akredite edebilmek. Akredite ettikten sonra iç pazardaki oyunculara destek verip daha sonra dış oyuncularla alakalı hizmet verebilmek.
Ar-Ge dediğinize göre, üreteceğiniz farklı ekipmanlar da var mı?
Evet var. İkinci aşamada, yani bir sonraki kapasite artırımıyla beraber Türkiye’de invertör üretimi de yapmayı istiyoruz. Bu konuyla alakalı görüşmelerimiz de devam ediyor.
Sadece solar invertör mü, yoksa diğer alanlarda da kullanılacak mı?
Güneş paneli ile alakalı sektör olduğu için invertörle ilgileniyoruz. Bu alanda yapacağımız yatırımın da, yapmış olduğumuz ilk yatırımla paralel ilerlemesini istiyoruz.
Şarj ekipmanları da revaçta, sizin gündeminizde de var mı?
Evet. Aynen. Önümüzdeki yılın ilk altıncı ayında bununla alakalı bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Oradaki kapasite hedefimize gelince, yaklaşık 500 MW’lık bir kapasiteyle başlayacağız.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü