Panel sıkıntısı Girişim Elektrik’e fabrika kurdurdu

Türkiye’nin önde gelen taahhüt firmalarından Girişim Elektrik, güneş paneli tedariğinde yaşanan sorunlar büyümeyi sınırlamaya başlayınca kendi panel fabrikasını kurdu. Sırada ‘sun junior’ ve batarya yatırımları var…

Enerji Günlüğü - İnşa ettiği güneş santrali yatırımlarında panel bulma konusunda sorunlar yaşayan Girişim Elektrik, artan talebe yetişmek için bağlı ortaklığı Europower’da güneş paneli üretimine hazırlanıyor.
Europower İş Geliştirme Direktörü ve Operasyonlarından Sorumlu Yöneticisi Beril Harmanlı, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada 1 GW kapasiteli panel fabrikasını yıl sonuna doğru devreye alacaklarını, 2023’ün sonuna doğru ise 2’nci ve 3’üncü faz yatırım planlarıyla kapasiteyi yükseltmeyi planladıklarını söyledi. 

HÜCRE ÜRETİMİ KARARI

İlk etapta hücre üretimi yapılmayacağını kaydeden Beril Harmanlı, “İlerleyen dönemlerde panel üretimine başladıktan sonra onun sonuçlarına göre böyle bir konuyu bir birliktelik olarak, bir ortaklık olarak veya münferit bir yatırım olarak düşünebiliriz” dedi. 

PANELDE ÖNCELİK GİRİŞİM ELEKTRİK’İN İHTİYACI

Pazarda çok sayıda panel üreticisi olmasına rağmen, toplam üretimin talebi karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Harmanlı, “Biz Türkiye’nin önde gelen güneş santrali müteahhitlerinden Girişim Elektrik’in üretim koluyuz. Girişim Elektrik’in aldığı işler, piyasadan bulabildiği panel miktarıyla sınırlanır hale geldi, bu da şirketin büyümesinin önünde engel oluşturuyor. Bu sebeple şirket öncelikle kendi müteahhit yapısını besleyecek şekilde bir panel fabrikası yatırımı yapmaya karar verdi. Bunun yanısıra diğer müteahhitlere ya da diğer yatırımcılara da doğru kalitede ve doğru kapasitede panel tedariği sağlayacağız” diye konuştu. 

Europower, 2024 sonu itibariyle ürettiği panellerin yarısını iç pazarda satmayı, yarısını da yurtdışına ihraç etmeyi hedefliyor.

SIRADA DEPOLAMA, BATARYA VE SUN JUNIOR VAR

Europower’ın yatırımının planlarında güneş panelinin ardından depolama çözümleri ve batarya geliyor. Şirket, ‘sun junior’ adı verilen, ev ve küçük işyerlerine yönelik batarya ve depolama sistemleri için ar-ge ve ür-ge çalışmalarına başladı, 2023 yılı içinde üretimin de başlaması planlanıyor. 

Europower İş Geliştirme Direktörü Beril Harmanlı, “2024’e hem panel fabrikasını kurmuş, oturtmuş ve 2’nci, 3’üncü faz yatırımları gerçekleştirmiş, hem de bataryada yönünü belirlemiş bir firma olarak girmeyi hedefliyoruz. Güneş enerjisi santrallerine ilişkin daha yeni yatırımlar yapmaya ve yeni ürünler geliştirmeye, teknolojiler oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü