Pandemiye rağmen enerji dönüşümüne 500 milyar dolar yatırım!

Küresel temiz enerji dönüşümüne yapılan yatırım geçen yıl pandemiye rağmen ilk kez 500 milyar doları aştı.

Enerji Günlüğü - Küresel temiz enerji dönüşümüne yapılan yatırım geçen yıl pandemiye rağmen ilk kez 500 milyar doları aştı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Etkili Enerji Dönüşümünü Destekleme 2021 (Fostering Effective Energy Transition 2021) raporuna göre, 2011 yılında yıllık 300 milyar dolar olan enerji dönüşümü yatırımları geçen yıl küresel ölçekte 501 milyar doları aştı. Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için enerji dönüşümünün ivme kazanması gerektiği belirtilen raporda, dönüşümde ilerlemenin devamı için dönüşümü ekonomik, politik ve sosyal uygulamalarla pekiştirmenin çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

HEMEN TAM DÖNÜŞÜM GEREKİYOR

Raporda ayrıca önümüzdeki on yılın iklim hedeflerine ulaşmak için çok önemli olduğu vurgulanarak, enerji dönüşümünün şu andan itibaren küresel enerji, ekonomik ve sosyal sistemin tam bir dönüşümünü gerektirdiği ifade edildi.

YENİLENEBİLİR DIŞINDA TEKNOLOJİLERE YATIRIM DÜŞÜK

Rapora göre, yenilenebilir enerji teknolojilerine olan yatırım, toplam tutarın içinde en fazla yer almasına rağmen, enerji dönüşümü için gerekli olan diğer teknolojilere olan yatırım miktarı düşük seviyede gerçekleşti.

Bu teknolojilerin içinde elektrikli ısınma, ulaştırmada temiz kaynaklara yönelim, karbon yakalama teknolojileri gibi başlıklar yer alıyor.

ENERJİ GEÇİŞİ SEYRİ OLUMLU ANCAK EŞİT DEĞİL

115 ülkenin güvenilir, sürdürülebilir ve kapsayıcı enerji sistemlerini oluşturma çabalarını listeleyerek enerji performanslarını ve enerji dönüşümü durumlarını değerlendiren Endekse göre, 115 ülkeden 92'si son 10 yılda toplam puanlarını artırdı. Bu da küresel enerji geçişinin olumlu yönünü ve istikrarlı ivmesini teyit ediyor.

Bununla birlikte, geçtiğimiz on yılda bu 115 ülkeden yalnızca 13'ü (yüzde 10) Enerji Dönüşümü Endeksi (ETI) puanlarında istikrarlı kazanımlar elde etti. İsveç, Norveç ve Danimarka da dahil olmak üzere İskandinav ülkeleri ise çevresel sürdürülebilirlikteki güçlü ilerlemenin yönlendirdiği Enerji Geçiş Endeksi’ndeki (ETI) lider konumlarını korudular.

TÜRKİYE ENDEKSTE 63. SIRADA

Türkiye'nin 2012'den bu yana endekste yer aldığı belirtilen rapora göre, 63. sırada yer alan ülkenin endeks puanı ise 58 olarak kayıtlara geçti.

8 BÜYÜK EKONOMİ YÜZYIL ORTASI NET SIFIR EMİSYON HEDEFİNE ULAŞACAK

Dünyadaki en büyük ekonomiye sahip 10 ülkeden 8'inin ise bu yüzyılın yarısında "net sıfır emisyon" hedefine ulaşması bekleniyor.

Rapora göre, 2018'de dünyanın yüzde 81'inin elektrik ihtiyacı fosil kaynaklardan sağlanırken, 2019'da küresel sera gazı emisyonları artış gösterdi.

Küresel ölçekte geçmişte 1 milyar 200 milyon kişinin elektrik enerjisine erişim imkanı bulunmazken, son dönemde ise 770 milyon insan elektrik enerjisinden yararlanamıyor.

Ayrıca, sanayiden ve fosil kaynaklı yakıt kullanımından kaynaklı karbon emisyonları, 2010 yılına göre 1 gigaton artışla 34 gigatona ulaştı.