Özkaya: Hedef 2035’te 120 bin MW’lik YEK gücü 

Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik kurulu gücünün 2035 yılında 120 bin MW’yi bulabileceğini söyledi. 

Enerji Günlüğü - Türkiye Enerji Sanayi Birliği TESAB tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı #ESK2024 Ankara’da başladı. Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, ESK 2024 kapsamında düzenlenen Elektrik Enerji Stratejilerinde Yeni Yaklaşımlar Paneli’nde konuştu.

Türkiye’nin enerji hedeflerine değinen Ahmet Özkaya, “2033 yılına kadar her yıl YEKA ihalesi açacağız. Her yıl 2500 MW eklemeyi planlıyoruz. Yarışmalara (ihale mevzuatı, şartnameler), yatırımları biraz daha hızlı devreye sokalım diye küçük dokunuşlarımız oldu. 2024 yılının Mart Nisan döneminde bir kanun değişkiliği oldu. Bu değişiklikle şartnameyi esnek hale getirebiliyoruz. Bunu kullanarak, yatırımcının, sadece yerli yatırımcının değil, yabancı yatırımcının da teşvik edileceği bir mekanizma oluşturuyoruz” dedi. 

BAYRAKTAR: ELEKTRİK TALEBİ HEDEFİ TAHMİNLERİ AŞACAK

Enerji stratejisi ve hedeflerinin belirlenmesine değinen Ahmet Özkaya “Bu bir optimizasyon meselesi. Ne kadar karbon salacaksın, ne kadar talebin var? Talep hızlı sıçramalar yapabiliyor. Dolayısıyla biz 510 TWh’ın üzerinde bir talebi öngörebiliyoruz. Nüfus artışı, ekonomik büyüme ve diğer faktörler ışığında daha yüksek bir talep öngörebiliyoruz” diye konuştu. 

Türkiye’nin elektrik şebekesine 30 bine yakın noktadan enerji girişi yapıldığını ifade eden Ahmet Özkaya, “Bunun çok iyi izlenebilir olması lazım. Elektrik kesintilerini konuşmuyor olmamız lazım” diye konuştu. 

Yenilenebilir kaynakları daha çok devreye sokma amacına değinen Ahmet Özkaya, “2035 yılına geldiğimizde 82 bin MW’lik rüzgâr ve güneş kurulu gücü öngörülüyor. Biz önümüzdeki dönemde bunun üzerinde rakamları, 120 bin MW’leri konuşuyor olacağız” dedi. 

EPDK BAŞKANI YILMAZ: ALİYE VELİYE GÖRE KARAR ALMAYIZ, DÜZENLEME YAPMAYIZ

Enerji yönetimi olarak, daha ence koyulmuş hedefleri sürekli sorguladıklarını anlatan Ahmet Özkaya, bunun ulusal enerji planını yeniden gözden geçirmek anlamına geldiğini etti. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın mevcut hedefleri daha yukarı çıkarma yaklaşımına değinen Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya “Strateji belgesinde 82 bin MW (toplam yenilenebilir kurulu gücü), bakan beyin bize verdiği hedef çok daha yüksek. 5 bin olan depolamalı kurulu güç hedefi, şimdi 25 bin MW. Elektrikli araçları da dikkate alan yeni bir ulusal enerji planını çalışıyor olacağız” diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANKARA