ÖZKA Lastik'ten 50 milyon dolarlık GES

Özka Lastik, sürdürülebilirlik alanında önemil bir adım atarak Şanlıurfa’da 50 milyon dolarlık GES yatırımını hayata geçirdi. Şirket bu yatırımla kendi ihtiyacından yaklaşık yüzde 40 fazla yeşil elektrik üretecek.

Enerji Günlüğü- Geçtiğimiz günlerde ISO 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi arasında 355. sıraya yerleşen Özka Lastik, sektöründe 30 yılı aşan deneyim ve her geçen yıl büyüyen satış & dağıtım ağı ile tüm dünyada büyümesini sürdürüyor. Bugüne kadar sıfır atığa yönelik çalışmalar ve karbondioksit salınımını azaltan adımlar atan Şirketin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük hamlesi GES yatırımı oldu. 

Kocaeli’nde 200 bin m2’lik alanda 3 ayrı fabrikada üretim gerçekleştiren Özka Lastik, GES projesi için toplamda 50 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ayrıca 136 mw’lık depolamalı RES ve GES lisansına sahip olan şirket, 2028’e kadar bu kapasitenin tamamını devreye alarak temiz enerji yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.

HEDEF 2030’DA KARBON SALIMINI YÜZDE 60 ÖNLEMEK

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 873 bin 770 m2 alanda kurulan 105 bin 612 adet panel ile yılda yaklaşık 100 milyon kWh güç elde edecek olan Özka Lastik’in tükettiği enerji miktarı yıllık 71 milyon kWh. Özka bu yatırımıyla 49 bin 632 ton karbon salınımını önleyecek; 120 bin 761 adet ağacı kurtararak, ortalama 12 hektar alana yayılan ve günde 360 bin kişiye oksijen üreten dev bir ormanı doğaya kazandırmış olacak. Proje ayrıca yaklaşık 40 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk gelen bir üretim gerçekleştirecek. 

Kendi sektöründeki en büyük markaların hayata geçirdiği GES projelerinin yaklaşık 3 katı büyüklüğündeki Özka GES, sektörüne büyük bir örnek oldu. Bugüne kadar gerçekleştirdiği çevre ve sürdürülebilirlik projeleri ile yaklaşık 7 bin ton karbon salınımını önleyen Özka, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji yatırımlarıyla karbon salınımını yüzde 60 önlemeyi hedefliyor. Diğer yandan 2030 yılına kadar fosil yakıt kullanımını sıfırlamayı planlayan Özka, elektrik gücünden buhar üretmek gibi yeni projelerini de planlarına ekledi.

GES TÜM ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Yenilenebilir enerji yatırımı ile sektöründe örnek bir hamle yaptıklarını belirten Özka Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Arif Kanık, “Şanlıurfa’daki GES yatırımımız, Özka’nın insan ve doğa odaklı üretim vizyonunun en büyük çıktısı oldu. Fabrikamızın harcadığı tüm elektriği artık kendimiz üreterek büyük bir maliyet avantajı da sağlamayı hedefliyoruz. Üretimde kendi enerjimizi kullanmanın yanı sıra Türkiye’nin sürdürülebilir enerji kapasitesini artırma vizyonuyla ilerliyoruz. Kanık Global Enerji çatısı altında elimizde 136 mW’lık depolamalı RES+GES lisansı mevcut, 2028’e kadar bu kapasitenin tamamını devreye alacağız. Sonrasında kapasite artırarak yeni RES ve GES projelerini hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2024 yılında da bu hedefe yönelik aksiyonları almaya başlayacağız. dedi.

YENİ ARGE MERKEZİ KURULUYOR

“Yaklaşık 40 kişinin görev aldığı, bu yıl 3 milyon euroluk ek yatırımla 1.000 m2’lik alana taşınacak olan ve sektör için önemli teknolojilerin hayata geçtiği Ar-Ge Merkezi’nin en önemli amaçlarından biri geliştirilen ürünlerin çevreye olan etkisini minimize etmek, karbon salınımını önlemek.” diyen Mehmet Arif Kanık, “Kullanılan kimyasallar REACH tüzüğüne uygun seçilirken, yeni ürün tasarımı proses esnasında minimum atık çıkartacak şekilde gerçekleşiyor. Güçlü ve sağlam karkas tasarımı ile ürünün orijinal ömründen sonra birden çok kez kaplanmasını ve tekrar kullanılmasını sağlıyoruz. Böylelikle doğal kaynak kullanımını minimuma indiriyoruz. Yasal zorunluluk olmamasına rağmen 2007’den beri ISO 14001 belgesine sahibiz. Diğer yandan tasarladığımız ve ürettiğimiz radyal lastiklerimizin sunduğu yüksek performans ve yakıt tasarrufu, enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konusunda önemli katkılar sağlıyor. Birçok lastik üreticisinden farklı olarak tehlikesiz atık geri dönüşüm lisansına da sahibiz. Proses esnasında ortaya çıkan kauçuk kökenli hurdalar proseste tekrar değerlendiriliyor.” 

YÜZDE 55 SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEMELİ LASTİK ÜRETTİLER

AGROLOX deseni ile %55 sürdürülebilir malzemeden üretilen AGROLOX-S, Özka Lastik’in sürdürülebilirlik esasına olan bağlılığını, inovasyon gücünü, yenilikçi ve yaratıcı bakış açısını aktardığı sürdürülebilir radyal traktör lastiği... Pamuk yağından üretilen çevre dostu AGROLOX-S, esnek yanak yapısı, çift açılı sırt yapısı, dayanıklı bar yapısı, yüksek hızı ve çekiş gücü gibi sahip olduğu özelliklerle çevreye duyarlılık dışında verimlilik ve konforlu sürüş alanlarında tarım profesyonellerinin ihtiyaçlarını da karşılayacak.