Özgencil: Biyokütle ısısı tarım ve hayvancılıkta kullanılabilir

Enerji Günlüğü - EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, biyokütle tesislerindeki ısının tarım ve hayvancılıkta kullanılabileceğini ve bu...

Enerji Günlüğü - EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, biyokütle tesislerindeki ısının tarım ve hayvancılıkta kullanılabileceğini ve bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı’nın ortak bazı pilot projeler oluşturarak, ihaleler ile ön açıcı olabileceğini söyledi.

EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil,  10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda (EIF) gerçekleştirilen ‘Enerji Üretiminde Biyokütle’ oturumunda yaptığı konuşmada, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı ve biyokütle kaynaklarının zenginliği nedeniyle biyokütlenin tartışılmaya değer bir kaynak olduğunu belirterek, biyokütle tesislerinde elektrik üretilirken ortaya çıkan ısının seracılık ve hayvancılıkta kullanılabileceğini söyledi. Özgencil bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın birleşerek bazı pilot projeler oluşturmasının hem tarımı hem hayvancılığı hem de enerjiyi geliştireceğini kaydetti.

DEVLET İHALELER İLE ÖN AÇMALI

Özgencil, “Şu an Dünyada toplam biyokütle kapasitesi 470 GW, bunun 70 GW’ı Almanya’da bulunuyor. Türkiye’ye geldiğimizde ise malumunuz daha yeni başladık ama elimizde çok önemli kaynaklar var. Bunları aslında biraz da kurum yöneticilerine bir dilek olarak da dile getirmek istiyorum. Şu anda ithal et gündemde, alamayana et vermek istiyoruz. Termik santral, ısı hususu var. Et mi termik santral mi? Bakınız, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir uygulaması Enerji Bakanlığı ile birleşerek bölgeler bazında pilot projeler oluşturulabilirse, sadece ağaç atıklarının yangından korunması değil, tarımsal atıkların kanalizasyon çamuru dediğimiz ciddi bir kalorifik değeri bulunabilen yakıtın da yakılarak elektrik elde edilmesi sırasında elde edilen ısıyı hayvancılıkta kullanabilirsiniz. Doğudaki bölgelerimizde malesef iklim şartları uygun olmadığı için hayvancılık geriye gitmekte. Ama bunlar enerji bakanlığı ile birlikte projelendirilebilirse, bu tür ihalelerin önü açılabilirse hem tarımımızı hem hayvancılığımızı hem de enerji politikalarımızı etkileyecek üç bacaklı bir denklemi aynı anda çözme şansına sahip olabiliriz. Ülkemizin iletim ve dağıtım yönünden coğrafyasının da geniş olmasından dolayı ciddi bir enerji taşıma sorunu var. Bu TEİAŞ yatırımlarıyla destekleniyor fakat decentral dediğimiz bölgesel ufak ufak santrallere ülkemizin ihtiyacı var. Bu tip santraller aynı zamanda enerji açığımızı ihtiyacı olan bölgelerde destekleyebilmek için de kıymetli.”dedi. 

Ülkemizin biyokütle kaynakları açısından zengin olduğunu ve Almanya’da olduğu gibi 70 GW kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Özgencil, seracılıkta da en fazla maliyet kaleminin enerji olduğunu ve ısının bu alanda da kullanılabileceğini ifade etti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ANKARA