Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2013 yılının 2,5 ayında 5.7 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasına ilişkin, "5.7 milyar dolarlık özelleştirme, bize çizilen hedeflerin biraz daha üzerinde. Son 2 yılda ulaşmak istediğimiz rakamların telafisi açısından bu yıl önemli olacak" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Yönetim ve İstatistik Sistemi (ESİS) Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Yıldız, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, 'Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre bu yılın 2,5 ayında 5.7 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını' hatırlatması üzerine Yıldız, "5.7 milyar dolarlık özelleştirme bize çizilen hedeflerin biraz daha üzerinde. Bir nevi, son 2 yıldaki ulaşmak istediğimiz rakamların telafisi açısından bu yıl önemli olacak. Enerji sektörü 2005 yılında başlayan elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle alakalı kararlılığını aldığı son tekliflerle beraber son sahnesini ortaya koymuş olacak. Temenni ederiz ki yatırımcılarımızın verdikleri tekliflerin arkasında dururlar ve 4 tane bölgenin de Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararlarını Sayın Başbakanımıza ve Bakanlarımıza sunmuş oluruz" diye konuştu.
Bunun aynı zamanda Türkiye için önemli bir aşama olduğuna dikkati çeken Yıldız, enerji sektörünün Türkiye ekonomisinin geneline olan borcunu ödemek açısından da önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Yıldız, "Bu süre içerisinde biz 13 milyar dolarlık takribi bir elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinden dolayı bir gelir oluşturmuş oluyoruz. Bunu son derece önemsiyorum. Bundan sonra elektrik üretim tesislerini ve rehabilitasyona ihtiyacı olan grupları daha ön planda tutmak kaydıyla üretim şirketlerinin özelleşmesine de devam edeceğiz" dedi. Bunların içerisinde Atatürk ve Keban Barajı gibi büyük rezervuarlı HES'lerin özelleştirme kapsamında tutulmadığını söyleyen Yıldız, böyle bir hedefin oluşmadığı ve o açıdan kamunun özel sektör eliyle oluşan fiyatlamalarına zaman zaman katkı koyabilecek bir yapıyı da her zaman muhafaza ettiklerini dile getirdi. Enerji sektörünün özel sektör payını daha da artırmaya devam ettireceklerini anlatan Yıldız, 2003 yılı başlarında yüzde 64'ler civarında olan kamu payının yüzde 64'ler civarındaki özel sektör payının aldığını belirtti. Yıldız, uluslararası sermayeyle enerji sektörünün büyümesine devam edeceğine ve kamunun bütün kaynaklarının doğru bir şekilde paylaşmasının vatandaşların yararına olacağına işaret etti.
DİCLE VE VAN GÖLÜ ELEKTRİK DAĞITIM'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
'Dicle ve Van Gölü Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesinde sunulan rakamdan memnun olup olmadığının sorulması üzerine, Yıldız, "Orada oluşan fiyattan daha ziyade Dicle ve Van bölgesinde oluşan yüklerin konuşulması lazım. Şu anda bütün kamu üzerine o iki bölgemizin oluşturduğu yükü hep beraber biliyoruz. Bu yüklerin 2015 yılının sonuna kadar önemli ölçüde hafifletileceğine inanıyorum. Rakamlardan daha ziyade keyfiyetin ve orada oluşan fiyatların daha önemli olduğu kanaatindeyim. Bu sürecin kısa sürede bitirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi. Yıldız, verilen fiyatların çözüm sürecine ilişkin piyasaların güvenini teyit edip etmediğine ilişkin, "Oradaki yatırımlarımıza çözüm süreci içerisinde çok ciddi katkılar koyacağına inanıyoruz. Enerji sektörü olarak da bu çözüm sürecine en fazla katkı koyacak yapının, gerek oradaki elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı özelleştirme sürecinin gerekse özel sektörün yapacağı yatırımlarla son derece orantılı olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
ELEKTRİK SAYAÇLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ
Başka bir gazetecinin, 'elektrik sayaçlarının değiştirilmesiyle ilgili belli bir takvimin olup olmadığını' sorması üzerine Yıldız, "Geçen hafta çıkarttığımız Elektrik Piyasası Kanunu'yla beraber Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunulduktan ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra tabii enerji sektöründe farklı bir süreç başlıyor. 1 Ocak 2014'ten tarihinden itibaren sayaçların oradaki elektrik dağıtım hizmetlerini yürüten dağıtım şirketleri tarafından yatırım paylarından karşılanacağını söylemiştik. Bu geçiş dönemini daha öne alabilir miyiz, yatırımları 2014'ten tahsil etmek kaydıyla 2013'te yapabilir miyiz' bunun üzerinde çalışılıyor. Burada da net ve garantili bir sonuç alacağımız kanaatindeyim" şeklinde konuştu.