Özdil: Fiyatlara müdahale varsa doğalgaz ticaret merkezi olmak zor

PETFORM Genel Sekreteri Eser Özdil, fiyat oluşumuna müdahalelerin yapıldığı bir ortamda Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi haline gelmesinin zor olduğunu vurguladı.

Enerji Günlüğü - PETFORM Genel Sekreteri Eser Özdil, fiyat oluşumuna müdahalelerin yapıldığı bir ortamda Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi haline gelmesinin zor olduğunu vurguladı.

PETFORM Genel Sekreteri Eser Özdil, 7. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithal kaynaklardan sağladığını hatırlatarak “Toplam enerji talebimizin yüzde 60’ı petrol ve doğalgazdan karşılıyoruz, bunların hemen ardından da kömür geliyor” dedi. 

Enerjide dışa bağımlılığın, Türkiye gibi cari açık sorunu yaşayan bir ülke için ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Eser Özdil, “Türkiye’nin petrol ve doğal gaz tedarikinde  ilerleme kaydetmesi lazım. Türkiye’nin makroekonomik görüntüsünü iyileştirebilmesi için doğalgaz piyasasını rekabetçi hale getirmesi, yerli petrol ve doğalgaz üretimini arttırması gerekiyor” diye konuştu. 

LNG İTHALATI MANTIKLI 

Son yıllarda Türkiye’nin LNG ithalatına ağırlık vermeye başladığını kaydeden Özdil, “Bu mantıklı bir strateji. LNG’yi spot piyasadan, uzun dönemli kontratlardan farklı olarak daha esnek sözleşme şartlarıyla ithal edebiliyorsunuz. Böylece uluslararası piyasalarda oluşan fiyat avantajlarını değerlendirmeniz mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

SÜBVANSİYON POLİTİKA SETİNİ AKAMETE UĞRATIYOR

Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin son tüketiciye yönelik enerji tedarikinde sübvansiyon uyguladığını işaret eden Özdil şöyle konuştu: 

“Sübvansiyonu ağırlaştırdığınızda bu temelde büyük bir çelişki yaratıyor. Çünkü, bir yanda piyasa mekanizmalarını çalıştırarak  fiyat rekabeti oluşturma yönünde politika seti geliştirirken diğer taraftan da piyasadaki fiyat oluşumuna müdahale ettiğinizde bütün politika setinizi akamete uğratmış oluyorsunuz. Enerji piyasalarının son 5-6 yıldır tecrübe ettiği en temel sorun bu. 

“BU YAKLAŞIMLA DOĞALGAZ TİCARET MERKEZİ  OLMAK ZOR” 

Serbestleşmeye yönelik politika setine rağmen, serbest fiyat oluşumunu engelleyen uygulamaların,  ana stratejiyle de çeliştiğini belirten Özdil, fiyat oluşumuna müdahalelerin olduğu bir ortamda Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olmasının zor olduğunu vurguladı.

Sunumunun ardından soruları da cevaplandıran Özdil, doğalgazdan elektrik üreten şirketlerin yaşadığı sorunların ağırlaşarak devam ettiğini belirtti. 2019’dan itibaren Türkiye’nin elektrik talebinde büyüme olmadığını belirten Özdil, “yenilenebilir ve yerli kaynaklardan üretimin artması, 2019 yılının çok yağışlı geçmesi nedeniyle hidroelektrik santrallerinin üretiminin rekor seviyelere yükselmesi, doğalgaz ithalat fiyatlarının da yüksek olması nedeniyle doğalgaz santralleri çalışmakta zorlanıyorlar” dedi.