Özdemir: Türkiye petrol ve doğalgazda denizlere yoğunlaşmalı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Türkiye'nin deniz alanları üzerinde yoğunlaşarak...

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Türkiye'nin deniz alanları üzerinde yoğunlaşarak doğalgaz arama ve üretim çalışmalarını belli bir noktaya getirmesi gerektiğini belirtti. 

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda Dünya Gazetesi Enerji Editörü, Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara moderatörlüğünde ''Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Türk Akımı ve LNG Terminallerinin Gelecekteki Etkileri konulu oturum gerçekleştirildi.

Oturumda konuşan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Türkiye'de boru hatları projelerine gereğinden fazla önem atfedildiğini söyledi. Özdemir, ''Avrupa'ya 2020 yılında TANAP'tan gelecek gaz 10 milyar metreküp, Türk Akımı 2'den 15.75 milyar metreküp, İsrail gazı Türkiye üzerinden gidecek olursa yıllık 10-12 bin metreküp. Bu Avrupa tüketiminin yüzde 2-3'ü. Ticari anlamda bu projelerin Türkiye'ye veya Avrupa'ya ciddi bir önem kazandırdığını düşünmüyorum'' dedi.

BU PROJELER TÜRKİYE'NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİNİ ARTTIRMIYOR

Bu projelere son derece sınırlı bir çevrenin karar verdiğini, projelerin imzalanma aşamasında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini ifade eden Özdemir, ''Bu projelerin Türkiye'nin jeopolitik önemini artırdığı söyleniyor, bence artırmıyor. Ayrıca jeopolitik önem övünülecek değil kafaya vurulacak bir şeydir. O ülkeyi edilgen duruma sokar ve başı belada demektir. Siz ABD'nin, Almanya'nın jeopolitik önemi var diye duydunuz mu. Bence bundan sonra asıl önemli olan sıvılaştırılmış doğalgaz ve deniz yollarının giderek önem kazanması'' diye konuştu.

BORU HATLARINDAN İKTİSADİ BİR FAYDA SAĞLAMIYORUZ

Artık boru hatlarının öneminin giderek azalmaya başladığını söyleyen Özdemir, ''Türkiye'nin 100 bin kilometrekarelik deniz alanı Yunanistan vs gibi ülkeler arasında paylaşılmış. Buna biz neden tepki vermiyoruz. Üretim ve üretim ilişkileri daha fazla deniz alanlarından geçiyor. Peki biz Karadeniz, Akdeniz ve Ege'yi ciddi anlamda aradık mı bugüne kadar? Deniz alanlarını neden yıllarca ihmal ettik. Daha önemsiz konuları tartışıyoruz, boru hatları da onlardan biri. Çünkü iktisadi bir fayda sağlayamıyoruz. Bazı projelerde iktisadi kayıp yaşıyoruz'' dedi.

Özdemir, Türkiye'nin deniz alanları üzerinde yoğunlaşarak doğalgaz keşif ve üretim çalışmalarını belli bir noktaya getirmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede iktisadi sistem kurmadan, batıdan gelen sıcak para ile ekonomik dengelerin şekillendirilmesiyle başkalarının ürettiği bir refahın tüketileceğini söyleyen Özdemir, ''Türkiye'de gelmekte olan ekonomik krizin temeli de budur. Zaten böyle bir durumda sizin uluslararası projelerde belirleyici olma konumunuz kalmamışken Enerji Ticaret Merkezi gibi hedefler boş bir söylemde kalır. Kısa vadede Türkiye'nin acil çözüm üretmesi gerekiyor'' dedi.

Soruları da yanıtlayan Özdemir, Kıbrıs açıklarında Türkiye'nin gaz arayıp aramayacağının sorulması üzerine, ''Bir karar alıcı olsam seferberlik ilan ederek buna yoğunlaşırım. İlk kez bir gemi var ama bir gemiyle olmuyor'' dedi.

Kontratlarda fiyatlandırmanın devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak da Özdemir, gaz piyasasının anlık oluştuğunu, uzun vadeli kontratlardan kaçınmak gerektiğini, burada kamu yararı görmediğini belirtti. 

Fatma METİN - Enerji Günlüğü