Enerji Günlüğü - Mimsan Grup, Özbekistan’ın şehir ısıtma altyapısını yenilemek üzere yatırım ve işbirliği anlaşması imzaladı. Yıllık 300 milyon dolarlık pazardan en büyük payı almayı hedefleyen Mimsan, kullanacağı ekipmanı da Taşkent’te kuracağı fabrikada kendi teknolojisiyle üretecek.
Afyonkarahisar’dan Malatya’ya, Çorum’dan Adana’ya, Türkiye’nin dört bir yanında kurduğu biyokütle enerji santralleriyle atıktan enerji elde edilmesini sağlayan Mimsan Grup, yurt dışı atağına kalktı. Orta Asya ülkelerinde faaliyet göstermek üzere, bölgenin merkezi konumundaki Özbekistan’da Mimsan Central Asia adlı bir şirket kuran Mimsan Grup, bayi ve teknik servis teşkilatını oluşturuyor. Mimsan Central Asia, kuruluşunun hemen ardından Özbekistan’da bir fabrika yatırımı yapma kararı aldı. Başkent Taşkent’te 40 bin metrekarelik alanda kurulacak tesiste 400 kişi istihdam edilecek.
TEKNOLOJİ VE YATIRIM İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Mimsan Grup’un Özbekistan’da gerçekleştireceği yatırımların çerçeve anlaşması da Taşkent’te düzenlenen bir törenle, Özbekistan Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Bina Hizmetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Camalov Ğofir Arıbcanoviç ile Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan tarafından imzalandı.
ÖZBEKİSTAN HÜKÜMETİ İŞ BİRLİĞİNİ DESTEKLİYOR
Mimsan Grup söz konusu anlaşma kapsamında Özbekistan’a teknoloji transferi, ısı cihazları ve termik enerji ekipmanları üretimi konusunda sorumluluk üstlendi. Özbekistan tarafı da, Mimsan’a ülkedeki yatırımı için, gerekli devlet desteklerinin sağlanması taahhüdünde bulundu. Anlaşma ile başkent Taşkent başta olmak üzere, Özbekistan’daki şehirlerin ısıtma altyapısının Mimsan Central Asia tarafından yenilenmesinin önü açıldı.
İLHAN: TEKNOLOJİ VE YATIRIM GETİRİYORUZ
Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, anlaşmanın imza törenı sırasında yaptığı konuşmada “Biz buraya malzeme satıp, sadece para alıp gitmeye gelmedik. Bu ülkeye teknoloji getirmeye, insanına ve toprağına yatırım yapmaya geldik” dedi. İlhan, Mimsan Grup olarak Özbekistan’da kuracakları altyapıyla, bu ülkenin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’a da hizmet vereceklerini vurguladı.
ÖZBEKİSTAN’IN ENERJİ KAYNAKLARINI ÇEŞİTLENDİRECEK
Mimsan, Özbekistan’da şehir ısıtma altyapılarını yenilemenin yanında enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunda da aktif sorumluluk üstlenecek. Bu kapsamda şehir çöpünden enerji elde edilmesi konusunda geliştirdiği teknolojiyi Özbekistan’a taşıyacak. Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, Malatya’da kurdukları ve şehir çöpünden enerji elde eden tesisin, dünyada 5 ayrı teknolojiyi aynı anda kullanan ilk biyokütle enerji tesisi olduğunu belirterek, bu teknolojiyi Özbekistan halkının da hizmetine sunacaklarını belirtti.
ÇEVRECİ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ
Ahmet İlhan, Özbekistan’ın zengin kömür varlıklarını çevreci teknolojileriyle enerjiye dönüştürme imkanları bulunduğunu da belirtti. İlhan “Geliştirdiğimiz elektrostatik baca filtreleri ile gaz arıtma sistemleri, katı atık bertaraf ve enerji üretim teknolojimiz ile güzel Özbekistan’ın güzel kalmasına destek sağlayacağız” dedi. Bu alanda Alman, Rus, Çinli ve Koreli şirketlerden oluşan güçlü rakipleri bulunduğunu ifade eden İlhan, “Kendimize güveniyoruz. Teknolojik üstünlüklerimizi ispatlamaya kararlıyız” diye konuştu.
YÜZDE 50 ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMKANI
Mimsan Grup’un geliştirdiği ısı ve enerji teknolojilerinin, Özbekistan’a enerji verimliliği konusunda da büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Hacı Ahmet İlhan, Mimsan’ın geliştirdiği verimlilik teknolojilerinin Özbekistan’da enerji maliyetlerini yüzde 50 azaltmasını mümkün gördüklerini belirtti.
ÖZBEKİSTAN: ORTA ASYA’NIN PARLAYAN YILDIZI
Özbekistan son yıllarda ulaştığı yüksek büyüme oranlarıyla dikkat çekiyor. Özbekistan 2018’in ilk 9 ayında yüzde 5.2 büyüdü. 2006-2018 arasında ise yüzde 7.72 büyüme oranı yakalandı. Özbekistan’la Türkiye arasında gelişen siyasi ilişkilere koşut olarak ekonomik ilişkilerde de bahar yaşanıyor. ÖzbekistanDış TicaretBakanlığı, 2018'in ilk yarısında Özbekistanve Türkiyearasındaki ticaret hacmininyüzde 32,4 arttığını açıkladı.
YILLIK 300 MİLYON DOLARLIK FIRSAT
Özbekistan’da yıllık 300 milyon dolarlık ısı cihazları ve enerji ekipmanları pazar/iş fırsatı bulunduğu tahmin ediliyor. Devlet, ısıtma ihtiyacını bir kamu hizmeti olarak sağlıyor. Pazarda Rus, Alman, Kore, Çin ve Türk firmaları faaliyet gösteriyor. Özbekistan’da inşaat sektörü de hızlı gelişiyor. Mevcut konut sektörünün yüzde 80’i sosyal konut statüsünde bulunuyor.
MİMSAN’IN TEKNOLOJİSİ HEYECAN VERİCİ”
Özbekistan Şehircilik Bakanlığı, Konut, Isıtma, Enerji, Su ve Kanalizasyon işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Camalov Ğofir Arıbcanoviç, Mimsan’ın Malatya’daki üretim tesislerini yerinde gördüklerini söyledi. Arıbcanoviç “Mimsan’ın teknoloji kapasitesi bizi tatmin etti, yaptığımız işbirliği bizim için heyecan verici” dedi.