Özata: Uluslararası yeşil sertifika üretmeyi planlıyoruz

EPDK Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı Özata, kurulacak YEK-G sistemi ile AB Yeşil Sertifika standartlarında uluslararası geçerliliği olan bir sertifika üretmeyi planladıklarını söyledi.

Enerji Günlüğü - EPDK Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı Özata, kurulacak YEK-G sistemi ile AB Yeşil Sertifika standartlarında uluslararası geçerliliği olan bir sertifika üretmeyi planladıklarını söyledi.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen “Yenilenebilir Enerji Sertifikaları ve EPİAŞ YEK-G Sistemi Tanıtım Toplantısı”nda değerlendirmelerde bulunan EPDK Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı Özata, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sisteminin dünyada birçok ülkede kullanılan bir sistem olduğunu ve Türkiye’de 2020 yılı başında YEK-G ile ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi.  Mevzuatın oluşturulup resmi gazetede yayımlandığını ve usul ve esaslarında görüşe açılarak şu an görüşlerin değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti. EPİAŞ’ın yazılım çalışmalarını sürdürdüğünü ve 1 Haziran itibarıyla piyasanın açılacağını belirten Özata, temel amaçlarının öngörülebilir ve sürdürülebilir bir piyasayı hayata geçirmek olduğunu, bu bağlamda tüketicilerin bilgilendirilmesinin önemini ve ilerleyen süreçte AB Yeşil Sertifika standartlarında uluslararası geçerliliği olan bir sertifika üretmeyi planladıklarını ifade etti.

SİSTEMİN AMACI TÜKETİCİLERİN ENERJİNİN KAYNAĞINI BELGELENDİRMESİ

Toplantıda gerçekleştirilen sunumlarda YEK-G sisteminin amacı sisteme dâhil olan lisans sahibi üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1MWh’lik belgelendirilebilir enerjiye ait özelliklerin kaydedilerek belgelendirilmesi aracılığı ile son tüketicilerin ve tedarik şirketlerinin tüketmiş oldukları enerji kaynağının takip, ispat ve ifşa edilerek garantilenmesini sağlamak olarak belirtildi.

Sunumda “Neden YEK-G?” sorusunun cevabı ise:

    Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin çevreye zararsız olduğu bilincini kazanmaları,

    Yerli kaynakların desteklenmesiyle ülke ekonomisine sağlanacak katkı,

    YEK-G belgesi ile şirketlerin itibarlarını ve müşteri nezdinde güvenilirliklerini arttırması,

    Şirketlerin rakiplerine karşı nitelikli enerjiyle avantaj sağlaması,

    Enerjinin üretimden tüketime şeffaf kayıt ve takibi ile şirketlerde sorumluluk bilincinin sağlanması,

    Sürdürülebilirlik döngüsüne katkı sağlanarak farkındalığın sağlanması

olarak belirtildi.