Otoparkta gezebilen “şarj robotu”na ödül 

Enerji alanındaki yeni girişimlerin desteklendiği Enerjim Sensin Programı’nda 400 bin TL’lik birincilik ödülü, Charge4Future adlı girişime verildi. 

Enerji Günlüğü - Enerji sektörüne yönelik proje geliştiren girişimleri desteklemeyi amaçlayan Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın 2023 yılı etabı sonuçlandı. Programa bu yıl sürdürülebilir enerji teknolojileri, arz güvenliği, elektrikte dijital dönüşüm, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, iş sağlığı ve güvenliği, siber güvenlik, tüketici memnuniyeti ve benzeri alanlarda geliştirilen 400’e yakın proje başvurdu. 

170 GİRİŞİM DEĞERLENDİRMEYE ALINDI 

Enerjim Sensin’e yapılan başvurulardan 170’i değerlendirme sürecine alınırken, 60 girişim hızlandırma programı kapsamında sektör profesyonellerinden aldıkları eğitim ve mentorluk süreçlerine dahil edildi. Girişimlerden 20’si finale kaldı. Finalistlerin projelerini anlatması için düzenlenen Demo Günü, Ankara’da gerçekleştirildi. 

OTOPARKTAKİ ARACI ŞARJ EDİP YERİNE DÖNÜYOR 

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nda ilk üçe giren proje sahiplerine toplam 800 bin TL’lik ödül verildi. 400 bin liralık birincilik ödülünü, otoparklardaki şarj ünitelerine kendisini monte ederek enerji aktarabilen şarj robotu projesi geliştiren Charge4Future girişimi kazandı. 

ŞEBEKEDEKİ ARIZA NOKTASINI GÖSTEREN ÇÖZÜM 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde gerçekleştirilen programın 250 bin TL’lik ikincilik ödülünü ise elektrik şebekelerindeki arızayı noktasal olarak bulabilen Buradayım çözümü aldı. Siber güvenlik raporlama platformu geliştiren BugBounter girişimi ise 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. 

1 MİLYON TL’LİK ÖDÜLDEN PAY ALABİLİRLER 

İlk üç girişimciye ödülleri sırasıyla EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Serkan Doğan, Elder Genel Sekreteri Özge Özden ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Arzu Eryılmaz tarafından takdim edildi. Para ödülü alanların da aralarında bulunduğu, etkinlikte sunum yapan sekiz girişim 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge’ta 1 milyon TL’lik Elder Özel Ödülü’nden pay alma şansı yakaladı. 

ŞATIROĞLU: YENİLİKÇİ FİKİRLERE SAHİP ÇIKILMALI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, jeopolitik krizler ve küresel tedarik zincirlerindeki değişimler ile farklı ülkeler tarafından açıklanan karbon net sıfır hedeflerinin enerji sektörünü farklı sınavlarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Şatıroğlu, enerji sektörünün bu sınavlardan başarıyla geçmek için yenilikçi fikir, proje ve çözümlere sahip çıkması gerektiğini söyledi. 

YETERLİ AMA ÇEVREYE UYUMLU ENERJİ 

Enerji Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, enerji kullanımının en temel formu haline gelen elektriğin yeterliliğine ve emre amadeliğine odaklanmanın yeterli olmadığını belirterek “Enerjinin çevreyle uyumlu şekilde üretilmesi, verimliliğin artırılması, kayıp ve kaçakların azaltılması konularının da odak noktamızda olması gerekiyor. 2053 Karbon Net Sıfır hedefi doğrultusunda Bakanlık olarak enerji sektöründe net sıfır hedefini sağlayacak politikaları devreye alıyoruz. Çalışmalarımızdaki en önemli başarı faktörünün çevre dostu yeni teknolojileri geliştirerek önce insanımıza sonra da ekonomimize kazandırmak olduğuna inanıyoruz” dedi.

ENERJİM SENSİN İLE YARIM MİLYAR TL’LİK DEĞER 

Elder Başkan Yardımcısı Memet Atalay, 2018’den bu yana düzenlenen Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nda ödül alan ya da ilgi çeken projelerin sektörün enerjisine dönüştüğünü belirterek “Gerçekten çarpıcı sonuçlar var. Örneğin, geçen yıl Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’na başvuran girişimler arasından 50’si program çerçevesinde desteklendi. Bu desteklerle birlikte bugün girişimlerin cirosu 40 milyon TL’yi, değerlemeleri ise 500 milyon TL yani yarım milyar TL’yi geçti. Söz konusu girişimlerin aldığı yatırım tutarı ise 30 milyon TL’yi buldu. Ve büyük bir gururla söylüyorum ki; 5 girişim de ‘küresel pazara’ açılma fırsatına sahip oldu” diye konuştu. 

ELDER AR-GE PROJELERİNİN DEĞERİ 636 MİLYON TL’YE ULAŞTI 

Elder olarak, bugüne kadar 34 ulusal fonlu Ar-Ge Projesinin koordinatörlüğünü üstlendiklerini anlatan Memet Atalay şöyle dedi: 

“Sektörümüzün en büyük ve en etkili Ar-Ge projelerinde koordinatörlüğünü üstlendiğimiz toplam proje bütçesi; tamamlanan ve devam eden projeler için güncel değeri ile 636 Milyon TL’ye ulaştı. Uluslararası fonlu projelerde de ise sadece Elder payı olarak yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk bir hacme ulaştık. Katılımcı ve nitelikli proje sayısındaki artış Enerjim Sensin programını Türkiye’de girişimcilik alanındaki en önemli markalardan biri haline getirme idealine bizi bir adım daha yaklaştırıyor.” 

Enerji Günlüğü - ANKARA / ANTALYA