Otonom ve elektrikliye ‘ayak uydurana’ fırsat çok

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği TAYSAD toplantısında elektrikli ve otonom araçların pazarda yarattığı fırsata dikkat çekilirken, yerli tedarikçilere değişime ve dönüşüme ayak uydurmaları’ tavsiye edildi.

Enerji Günlüğü - Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği TAYSAD toplantısında elektrikli ve otonom araçların pazarda yarattığı fırsata dikkat çekilirken, yerli tedarikçilere değişime ve dönüşüme ayak uydurmaları’ tavsiye edildi.

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan 480’e yakın üyesiyle  Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), düzenlediği “Elektrikli Araçlar Günü” etkinliği ile dünya genelinde elektrifikasyon süreci kapsamında yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. Etkinliğe çok sayıda TAYSAD üyesi katıldı. Alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı organizasyonda; dünya genelinde otomotiv sektöründe yaşanan elektrifikasyon sürecinin tedarik sektörüne yönelik yansımaları, bu durumun yarattığı riskler ve fırsatlar ele alındı. 

Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan TAYSAD Başkanı Albert Saydam da “Akıllı, Çevreci, Sürdürülebilir Çözümler” sloganıyla çalışmalarına yön verdiklerini belirterek, “Tüm çalışmalarımızda, sektördeki teknolojik dönüşümü merkeze koyuyoruz ve bunu sadece anlatmakla kalmıyor, üyelerimizin bu yeni teknolojilere dokunmalarını ve incelemelerini sağlıyoruz. Böylece tüm üyelerimizin elektrifikasyon sürecini içselleştirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRK TEDARİKÇİ HAREKETLENMELİ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “Elektrifikasyon sürecinin bir tsunami dalgası gibi uzaktan üzerimize geldiğini görüyorduk ama uzaklıktan ne hızla geldiğini kestirmek çok mümkün olmuyordu. Şu an görüyoruz ki elektrifikasyonun pazara girmesi, beklenenden daha hızlı gerçekleşecek” diye konuştu. 

Ercan, “Eğer tedarik sanayi elektrifikasyon ve otonom konusunda hareketlenmez ise şu anda Türkiye’deki araç üreticilerinin ürettiği araçlardaki yaklaşık yüzde 70-80 aralığındaki yerli parça oranının yüzde 20’lere kadar düşme riski var. Hem tedarik sanayi için hem de otomotiv ana sanayi için bu çok ciddi bir sıkıntı. Çünkü yanında tedarik sanayi olmayan bir ana sanayi düşünmek çok zor” dedi.

BATARYAYA YAKIN TAKİP

Arsan Danışmanlık kurucu ortağı Yalçın Arsan da elektrifikasyon sürecinin dünya genelindeki gelişimi ve bu durumun tedarik sanayiine etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Arsan, “Bu büyük dönüşümün içeriğini iyi anlayan ve hazırlık yapan ülke ve markaların yakın gelecekte farklılaşarak rakiplerinden ayrıştığını göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Elektrikli araç maliyetinin en önemli öğesi olan batarya fiyatlarına da değinen Arsan, “Bu konudaki gelişimi yakından izleyen uzman ve akademisyenler, batarya fiyatının kilowatt-saat başına 100 dolar altına indiği an, elektrikli oto ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasındaki maliyet makasının tamamen kapanmış olacağını, yani üretim maliyetlerinin eşitlenmiş olacağını varsayıyor. 2017’lerde 800 küsur dolarları konuşurken, bugün bu rakam 140 dolarlarda. Dolayısıyla bu konu çok hızlı ilerliyor ve geleneksel otomotiv üreticilerinin en yakından takip etmesi gereken metrik haline geldi. Bu eşik aşıldıktan sonra elektrikli otoya dönüş dramatik olarak hızlanacak” dedi.

OLAY, FIRSATLARI GÖRÜP DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMAK

Ford Otosan Satınalma Genel Müdür Yardımcısı Murat Senir ise elektrikli araçlar konusunda dünya genelinde yaşanan gelişmelere değindi. Murat Senir, “Şu anda piyasayı domine eden elektrikli araç komponent tedarikçileri, 5-6 yıl önce ‘Fosil yakıtlar bitiyor, üretim odağımızı değiştirelim’ söylemiyle yatırımlarına başlayanlar. Olay aslında fırsatları görüp girişimci düşünce tarzıyla dönüşümü başlatmak” diye konuştu.

TAYSAD, FORD OTOSAN VE ANADOLU ISUZU İLE ÇALIŞIYOR

TAYSAD üyelerine açıklamalarda bulunan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “TAYSAD olarak elektrikli araçlar konusunda farklı bir davranış modeline giriştik. Ford Otosan ve Anadolu Isuzu ile çalışıyoruz. Şu an Ford Otosan ile elektrikli araç komponentleri, alt parçalar konusunda da neler yerlileştirilebilir, hangi üyelerimiz neler üretilebilir noktasında çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Etkinlikte katılımcılar; MG, Suzuki, Altınay, Ford Otosan, Anadolu Isuzu ve Tragger’in getirdiği elektrikli araçları inceleme imkânı ve test sürüşü yapma fırsatı buldu. Ayrıca TAYSAD üyelerinden Altınay, CDMMobil, Sertplas ve Alkor da elektrikli araçlar için ürettiği parçalarla sergi alanında yer aldı.