OSB dışında öztüketim santrali kurmanın yolu açılacak

EPDK, sanayi tesislerinin OSB arazisinin dışında öztüketim amaçlı elektrik santrali kurabilmesinin yolunu açacak bir taslak hazırladı. 

Enerji Günlüğü - EPDK, sanayi tesislerinin OSB arazisinin dışında öztüketim amaçlı elektrik santrali kurabilmesinin yolunu açacak bir taslak hazırladı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı’nı görüş ve önerilere açtı. Taslakta sanayicinin öztüketim amaçlı elektrik üretim tesislerini OSB arazisi içine kurma zorunluluğunun yürürlükten kaldırılması öngörülüyor. 

Taslak bu haliyle yürürlüğe girerse Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren sanayi tesisleri, öztüketim amaçlı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerini (GES), aynı görevli tedarik şirketine ait bölgede kalmak kaydıyla, OSB dağıtım lisansı bölgesinin dışında da kurabilecekler. Ancak bu hükmün uygulanması, ilgili kuruluşun OSB arazisi içinde uygun bir yer bulamamasına bağlı olacak. 

OSB’LERİN ÇOĞUNDA YER YOK
Önceki düzenlemede OSB'ler sahip oldukları arazi içinde GES kurabiliyorlardı. Ancak OSB'lerin birçoğunda doluluk oranı %100’lere ulaşmış durumda. Dolayısıyla bir çok OSB’de ilave elektrik üretim tesisi kurmak için uygun alan bulunmuyor. 

Düzenleme yürürlük kazanırsa, OSB dağıtım lisansı bölgesi sınırlarının dışında kurulacak üretim tesisleriyle ilişkilendirilen tüketim tesislerinin, ikili anlaşma ile elektrik tedarik etmesi zorunlu olacak ve mahsuplaşma işlemleri de saatlik bazda hesaplama yapılarak sayaçlar üzerinden yürütülecek. 

PİROLİTİK YAKITLAR İÇİN DÜZENLEME
Yönetmelik’te yapılması planlanan bir değişiklik de atık lastik işlemeyle ortaya çıkan pirolitik yağ ve pirolitik gazın yakıt olarak kullanılmasına imkan verecek. Taslaktaki hükme göre işletmeye alınan elektrik üretim tesislerinde pirolitik yağ ve pirolitik gaz üretilecek ve bu yakıtlar dışında başka kaynak kullanılmayacak. 

Yine Taslağa göre; kabulü tamamlanan lisanssız üretim tesislerinden, pirolitik yağ ve pirolitik gaz üretmeyen ve başka yakıtlar kullanan tesisler 30 Haziran 2023 tarihine kadar pirolitik yakıtları tesislerde üretebilecek şekilde hazırlık yapacaklar ve diğer yakıtların kullanımına son verecekler.