Enerji Günlüğü - Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, petrol ve gaz sismik araştırma çalışmaları yapacağı Akdeniz'deki yeni görev alanına ulaştı.
Türkiye dışlanmaya çalışıldığı Akdeniz ve Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştığını açıkladı.
Dönmez yaptığı açıklamada, “ Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek. 83 milyon arkanda Oruç Reis. Rast gele” ifadesini kullandı.
Türkiye Antalya limanında demirli olan Oruç Reis gemisinin Yunanistan'ın Rodos, Kerpe ve Kızılhisar (Meis) adalarının güneyinde sismik araştırma yapacağını açıklayarak NAVTEX (Yazılı Seyir Uyarı Sitstemi) ilan etmişti. Bu açıklama Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tırmandırmıştı. Yunanistan ile yaşanan gerginliğin ardından Mısır ile de benzer bir sorun yaşanmış, Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sismik araştırma yapmak için yayımladığı Navtex’in Mısır’ın münhasır ekonomik bölgesi ile potansiyel olarak çakıştığını ve Mısır’ın egemenlik haklarını ihlal ve saldırı” anlamına geldiğini belirtmişti. Türkiye’nin gerginliklerin azaltılmasına yönelik yaptığı çalışmaların bir süre bekletileceği açıklamasına rağmen Mısır ve Yunanistan, Doğu Akdeniz enerji kaynakları için deniz sınırlarını belirleyecek bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalamışlardı.
Akdeniz’de çalışmalarını yürüten Türkiye, şimdiye kadar 5 sondaj kuyusunu tamamladı. 2020 içerisinde 5 yeni derin deniz sondajı daha yapacağını duyurdu. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de arama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor.