Organiksa Çanakkale’de kömür arayacak

Enerji Günlüğü - Organiksa AŞ Çanakkale'de sondaj ile kömür arayacak. Leonardit araması da yapılacak proje kapsamında her iki maden için de ocak işletilecek. Organiksa...

Enerji Günlüğü - Organiksa AŞ Çanakkale'de sondaj ile kömür arayacak. Leonardit araması da yapılacak proje kapsamında her iki maden için de ocak işletilecek. 

Organiksa Tarım Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ, Çanakkale’nin Yenice İlçesi, Çınarköy ve Pazarköy Mevkii'nde sondaj yöntemiyle kömür arayacak. Yine sondaj yöntemiyle leonardit araması da yapılacak. Projeye göre hem kömür hem de leonardit ocağı kurulup işletilmesi planlanıyor. 

YILDA 50 BİN TON KÖMÜR

Proje kapsamında kurulacak kömür ocağı da açık işletme yöntemi ile işletilecek. Kömür ocağından yılda yaklaşık 50 bin ton üretim yapılması planlanıyor. Mevsim şartları elverdiği sürece yılda 12 ay çalışması planlanan ocağın ömrü yaklaşık 31 yıl olarak hesaplanıyor. Sondaj çalışmaları sonuçlarına bağlı olarak rezerv miktarı ve buna bağlı proje ömrü de değişiklik gösterebilecek. 

18 YIL LEONARDİT ÇIKARILACAK

Organik kökenli tortul kayaçların milyonlarca yıl süren çok yavaş oksidasyonu ve kimyasal değişimi sonucu oluşmuş bir kayaç olan leonardit, tarım, hava ve su filtre sistemleri gibi alanlarda kullanılıyor. Proje kapsamında kurulması planlanan leonardit ocağı açık işletme yöntemi ile işletilecek. Yılda yaklaşık 100.000 ton kapasite ile çalışması beklenen ocağın ömrü 18 yıl olarak tahmin ediliyor. 

ÇED süreci başlayan projenin bedeli 500 bin TL olarak belirlendi.