Enerji Günlüğü - Enerji dağıtım bölgelerinde iş kazalarının çoğu elektrik çarpması olsa da Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde bu “darp” oldu.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ tarafından ‘2013-2016 Yılı İSG Faaliyetleri ve Enerji Sektöründe İSG Kültürü’ konulu bir çalıştay düzenlendi. Çalıştay’da 21 elektrik dağıtım bölgesinde yaşanan iş kazalarıyla ilgil iveriler de açıklandı. İş kazası nedenleri hemen bütün dağıtım bölgelerinde birbirine yakın çıksa da Dicle EDAŞ’ın durumu çok farklı. Diğer enerji dağıtım şirketlerinin aksine Dicle Elektrik Dağıtım’da en fazla iş kazasının darp ve trafik kazası sonucu yaşandığı ortaya çıktı.
DARP VE TRAFİK KAZASI
Dicle Elektrik Dağıtım İdari İşler Müdürü Haydar Özmen Çalıştay’da yaptığı konuşmada, diğer enerji şirketlerinde en fazla iş kazasının elektrik çarpması veya yüksekten düşme sonucu meydana geldiğini belirterek, kayıp kaçak ile mücadelenin yoğun biçimde yapılması sebebiyle bu tür kazaların sayıca elektrik çarpması veya yüksekten düşme sonucu yaşanan iş kazalarından yüksek olduğunu ifade etti. Özmen, “Dicle Elektrik’te ise en fazla iş kazası darp ve trafik kazası sonucu yaşandı” dedi.
ÜÇ YILDA 284 İŞ KAZASI
Daha sonra söz alan şirketin İSG Koordinatörü Dr. Mesut Karabulut ise, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’ndeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta yapılan çalışmalar sonucunda 2014 yılında 105, 2015 yılında 103 ve 2016 yılında ise 76 iş kazası yaşandığını söyledi. Üç yılda toplam 284 iş kazası yaşandığını ve her yıl kaza sayısının biraz daha azaldığını da kaydeden Dr.Karabulut, en fazla iş kazasının darp ve trafik kazası sonucu gerçekleştiğini kaydederken, 3 yıl içerisinde en çok iş kazasının Diyarbakır’da yaşandığını, burayı sırası ile Şanlıurfa, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak’ın izlediğini bildirdi.
EN ZORLU GÖREV SAHASI
Toplantıda konuşan Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay ise Türkiye’deki en zorlu görev sahasında çalıştıklarına dikkat çekerken, şöyle dedi:
‘’İnsan hayatından daha önemli bir şey olmadığını göz önünde bulundurarak bu konuda mutlaka farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Sorumluların işin ehliyetine sahip olması, hata yapılmasına müsaade edilmemesi, en önemlisi de gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor. Bunlar yapılırken hiçbir tolerans da tanınmaması lazım. Bunun yanında eğitim konusunun göz ardı edilmemesi gerek. Hepimizin iş güvenliği konusunda elçi olmalı, denetlemeliyiz. Bunu bir kez değil, refleks haline getirerek sürekli kılmalı, bir kültür haline dönüştürmeliyiz.’’
ÇALIŞTAY BUGÜN SONA ERECEK
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde gerçekleştirilen panelde ise Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden Doç. Dr. M. Siraç Özerdem tarafından ‘Elektrik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği’, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Ergün ise ‘İş Kazaları ve Temel İş Hukuku’ konularında sunum yaptı. Çalıştay, 2016 yılı İSG faaliyetlerinin değerlendirilmesi, Dicle Elektrik Dağıtım sorumluluk bölgesindeki illere ait faaliyet raporlarının sunulması ve 2017 yıllık çalışma planı ile çalıştay sonuç raporunun hazırlanması ile sona erecek.